Enigma inscripţiei de pe un os de ren vechi de 32.000 de ani: omul din Cro-Magnon ţinea un calendar sau făcea calcule matematice?


Imagine: editare proprie

Vedeţi imaginea din acest articol? Ea reprezintă un fragment de os de ren vechi de 32.000 de ani, descoperită în Dordogne în 1911. În anul 1965, la un examen microscopic efectuat asupra acestui fragment de os, arheologul american Alexander Marshack a crezut că deslușește mentalitatea omului din Cro-Magnon. A avut brusc impresia că seria de semne în zigzag – care multă vreme fuseseră considerate un graffiti oarecare asemenea multor altora datând din era glaciară – avea un înțeles.

Marshack a dedus că osul purta dovada celei mai vechi scrieri din istoria omenirii, fapt ce părea să arate că oamenii preistorici dezvoltaseră deja o formă de comunicare scrisă.

Marshack a emis ipoteza că respectivele scrieri erau de natură astronomică; astfel, un om din Cro-Magnon consemnase trecerea anotimpurilor prin intermediul fazelor Lunii. De atunci, Marshack a descoperit ceea ce el consideră a fi calendare lunare pe aproximativ 15 obiecte din era glaciară. Pe aceste vestigii, există și alte mențiuni, care s-ar referi la trofeele de vânătoare.

Teoria calendarului este extrem de controversată; pentru unii specialiști, semnele de pe os nu reprezintă nimic, pentru alții, ele au alt înțeles decât cel atribuit lor de Marshack. Este și cazul arheologului-geolog Jean de Heinzelin, a cărui interpretare este de-a dreptul surprinzătoare: punctele atât de misterioase sunt, de fapt, cele mai vechi socoteli. Oamenii din ultima perioadă glaciară, spune el, foloseau un sistem de calcul în baza zece și jonglau cu numerele prime.

 

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock