Anul nou începe cu o Super Lună… Dar cea de pe 31 ianuarie 2018 va fi una cu adevărat incredibilă!


Observatorii cerului vor fi entuziasmaţi pentru că cei de la NASA au anunțat că în luna aceasta (ianuarie 2018) se așteaptă să vadă mai multe manifestări rare ale Lunii, totul începând cu Super Luna ce poate fi văzută chiar la începutul noului an.

Super Luna va fi prima lună plină a anului 2018. Oricum, apariţia unei luni pline chiar în prima zi a noului an ar fi un eveniment astronomic remarcabil, dar, de data aceasta nu va fi doar lună plină, ci Super Lună. Mai mult decât atât, Super Luna va fi una din cele trei manifestări care vor apare una după alta. Prima Super Lună a avut loc pe 3 decembrie 2017, a doua apare acum, în prima zi de Anul Nou, iar ultima Super Lună a sezonului va apărea pe 31 ianuarie 2018.

Potrivit NASA, Super Luna din 31 ianuarie este de așteptat să fie cea mai spectaculoasă dintre toate. Agenția spațială americană crede că aceasta va fi o experiență incredibil de rară. Nu este neobișnuit ca luna plină să apară în aceeași lună, dar, în cazul nostru, Super Luna va fi o „lună albastră”, eveniment care apare la fiecare doi ani și jumătate. În plus, Super Luna albastră va avea şi o eclipsă lunară totală, ceveniment care se produce la fiecare 6 luni.

Cum are loc fenomenul Super Lunii? Totul ţine de natura eliptică a orbitei Lunii. Atunci când Luna se află la cel mai apropiat punct față de noi, acest lucru este cunoscut sub numele de perigeu, iar când acesta se află la cel mai îndepărtat punct, fenomenul se numeşte apogeu. Când Soarele, Luna și Pământul se află aliniate în același timp, acest fenomen este cunoscut în limba engleză ca “syzygy”. Când fenomenul perigeu-syzygy a sistemului Pământ-Lună-Soare apare, Luna se află pe partea opusă a Pământului, faţă de Soare, şi atunci vom obține o Super Lună.


Lasă un comentariu