Acum 2.600 de ani, vechii indieni cunoşteau secretele teoriei atomice din fizica şi chimia de astăzi! Cică oamenii din antichitate erau înapoiaţi…


Acharya-KanadÎn căutarea noastră a cunoștinţelor vechi care s-au pierdut de-a lungul timpului, ajungem în India, unde vom întâlni o persoană foarte inteligentă, care a fost un mare gânditor cu mult înaintea timpului său.

În 1803, în timpul unei prelegeri la Institutul Regal de la Londra, John Dalton (1766-1844), un chimist englez celebru, a prezentat public teoria atomică. El a propus ca atomii din elemente diferite să fie diferențiaţi în funcţie de greutatea lor. Teoria sa se baza pe ideea că toată materia este compusă din atomi care nu pot fi distruşi, iar toți atomii aceluiași element sunt identici. Dalton a remarcat, de asemenea, că diferite elemente au diferite tipuri de atomi, iar reacțiile chimice apar atunci când atomii sunt rearanjaţi. În timpurile moderne, John Dalton a fost creditat ca inventatorul teoriei atomice.

Cu toate acestea, el nu a fost primul care a descoperit conceptul de atomi. În urmă cu aproximativ 2.600 ani, Acharya Kanad, un filosof indian și un mare gânditor cu mult înaintea timpului său, a dezvoltat ceea ce noi numim astăzi teoria atomică. Născut în India, Acharya Kanad şi-a exprimat interesul pentru obiecte mici atunci când era copil. Odată, în timpul unui pelerinaj, el a văzut mii de pelerini pe drumurile orașului și pe malurile râului Gange, cu flori si boabe de orez pentru a le oferi templului. Spre uimirea tuturor, el a început să colecteze boabele de orez. Mulțimea adunată în jurul lui l-a întrebat de ce strângea boabele de orez, când nici cerșetorii nu le strângea. Băiatul le-a răspuns că indiferent cât de mic ar putea fi obiectul, el face parte din Univers. Boabele separate ar putea părea inutile, dar strângerea lor putea servi drept masă cuiva.

De atunci oamenii au început să-l numească „Kanad”, căci „Kan” în sanscrită înseamnă „particula cea mai mică”. Acharya Kanad a fost prima persoană din lume care a discutat despre atomi și molecule. El a spus că „fiecare obiect din Creație este facut din atomi, care la rândul lor se conectează între ei pentru a forma molecule.”

El a aflat că Universul este format din „Kana”, adică atomi. Filozoful indian a studiat teoria atomică și a găsit felul în care atomii se mişcă și reacționează între ei. În timp, oamenii au început să-l numească „Acharya profesorul”. Acharya Kanad ar trebui să fie considerat „parintele teoriei atomice.”

Un alt filozof indian, Pakudha Katyayana care, de asemenea, a trăit în secolul al 6-lea î.Hr. și a fost un contemporan de Gautama Buddha, a propus de asemenea o teorie despre alcătuirea atomică a lumii materiale.

Teoriile antice indiene au explicații strălucitoare imaginative ale structurii fizice a lumii, și într-o mare măsură, sunt de acord cu descoperirile fizicii moderne. Aşadar, încă o dată, vedem că multe dintre invențiile noastre moderne sunt, de fapt, reinvenţii bazate pe cunoştinţele strămoșilor noștri, cu care ei erau familiarizați cu mii de ani în urmă.


Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO