Cercetătorii de la Michigan State University au creat un concentrator solar complet transparent, care ar putea transforma orice fereastră sau bucată de sticlă (cum ar fi ecranul smartphone-ului) într-o celulă solară fotovoltaică. Potrivit lui Richard Lunt, cel care a condus cercetarea, echipa de cercetători este încrezătoare că panourile solare transparente pot fi implementate în mod eficient într-o gamă largă de locuri, de la clădiri înalte, cu o mulțime de ferestre, până la orice fel de dispozitiv mobil care necesită o calitate estetică ridicată, cum ar fi un telefon mobil sau un ebook reader.
Ştiinţific vorbind, un panou solar transparent este un lucru imposibil. Celulele solare, în special de tipul celor fotovoltaice, obţin energie prin absorbția fotonilor (de la lumina soarelui) și transformarea lor în electroni (electricitate). Totuşi, dacă un material este transparent, aceasta ar însemna că toată lumina trece prin mediu. Acesta este motivul pentru care celulele solare transparente anterioare au fost de fapt doar parțial transparente.
Pentru a trece peste această limitare, cercetătorii de la Universitatea din Michigan au folosit o tehnică ușor diferită pentru colectarea luminii soarelui. În loc de a încerca să creeze o celulă fotovoltaică transparentă (care este aproape imposibilă), ei au folosit un concentrator solar luminiscent transparent (TLSC). TLSC este format din săruri organice care absorb lungimile de undă non-vizibile (raze ultraviolete și lumina infraroșie); această lumină infraroșie emisă este ghidată la marginea plasticului, unde fâșii subțiri de celule solare fotovoltaice convenționale o transformă în electricitate.
Dacă descoperirea va putea fi aplicată pe scară largă, atunci ar fi o invenţie cu adevărat revoluţionară. Cum toate clădirile au ferestre, ele ar putea să-şi obţină energia direct din lumina solară. De asemenea, orice tabletă sau smartphone care ar folosi tehnologia TLSC ar putea avea o autonomie nelimitată, acumulatorul încărcându-se în mod continuu la lumina solară.