Misterul planetei Pluto: de ce se roşeşte atât de repede?

442

PlutoOamenii de ştiinţă de la NASA au anunţat că planeta pitic Pluto, de la marginea sistemului nostru solar, devine din ce în ce mai roşie. Imaginile luate de telescopul spaţial Hubble arata că planeta este cu 20% mai roşie decât era în trecut. Unii experţi sunt de părere că fenomenul a apărut ca urmare a schimbărilor ce se petrec pe suprafaţa de gheaţă a lui Pluto, pe măsură ce planetă intra într-o nouă fază din orbită sa de 248 de ani, informează BBC. Noile imagini arată cum azotul îngheţat este mai deschis la culoare la nord şi se închide la culoare în sudul planetei.

“Aceste schimbări sunt cel mai probabil consecinţe ale faptului că gheaţa de la suprafaţă se topeşte la polul la care ajunge Soarele şi apoi îngheaţă la celălalt”, se arata într-un comunicat al Institutului de Ştiinţă a Telescoapelor Spaţiale de la NASA. Unii astronomi sunt totuşi şocaţi de aceste schimbări, pe care le considera prea rapide şi fără precedent. Totuşi, nuanţa de roşu nu a afectat vremea pe Pluto, care, deşi a “roşit” nu oferă temperaturi mai călduroase de -233 de grade Celsius la suprafaţă.

În 2006, astronomii au “degradat” Pluto de la statutul de la planetă plină, la una pitică. Mai departe de Soare decât cele opt planete “tradiţionale” şi cu un diametru de doar 2.360 de kilometri, Pluto este mai mică şi decât unele luni.

Sursa: www.ziare.com