Astronomii au găsit o planetă imposibilă, ce n-ar fi trebuit să existe! Este o „Godzilla a Pământului”, un „monstru” solid, planeta fiind de 17 ori mai grea decât Pământul!


exoplaneta KeplerAstronomii au anunțat că au descoperit un nou tip de planetă, o lume cu o greutate de 17 de ori mai mare decât cea a Pământului, scrie eurekalert.org. Oamenii de ştiinţă credeau că o astfel de planetă nu s-ar fi putut forma, deoarece ar fi acumulat hidrogen, ar fi crescut și ar fi devenit un gigant de gaz precum Jupiter. Însă, la o asemenea masă, această planetă nou descoperită, este solidă şi nu gazoasă, devenind astfel un „mega Pământ”.

„Am fost foarte surprins când am realizat ceea ce am găsit”, spune astronomul Xavier Dumusque de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică, care a analizat datele și a făcut descoperirea. „Această planetă este Godzilla Pământului!”, adaugă cercetătorul Dimitr Sasselov, director al Iniţiativei Harvard pentru Originea Vieţii.

Noul mega Pământ, Kepler-10c, înconjoară steaua o dată la 45 de zile. Planeta este situată la aproximativ 560 de ani-lumină faţă de Pământ, în constelația Dragonului. Sistemul solar mai găzduiește, de asemenea, o planetă cu masa de 3 ori mai mare decât cea a Pământului, Kepler-10b, care orbitează extrem de repede steaua (în doar 20 de ore).

Kepler-10c a fost inițial reperată de către nava spaţială NASA Kepler, care e specializată în descoperirea exoplanetelor, folosind metoda tranzitului (o stea îşi diminuează luminozitatea atunci când o planetă trece prin faţa ei). Prin măsurarea diminuării luminozităţii, astronomii pot calcula diametrul planetei. Cu toate acestea, nava spaţială Kepler nu poate spune dacă o planetă este solidă sau gazoasă.

Kepler-10c se pare că un diametru de aproximativ 29.000 de km, fiind 2,3 ori mai mare decât Pământul. Acest lucru ar însemna că planeta ar trebui să facă parte dintr-o categorie de planete cunoscute sub numele de „mini-neptuniene”, care ar trebui să fie gazoase. Echipa de astronomi s-a folosit de instrumentul HARPS de pe Telescopul Galileo din Insulele Canare, pentru a măsura masa lui Kepler-10c. Ei au descoperit că aceasta cântăreşte de 17 de ori mai mult decât Pământul, mult mai mult decât se așteptau cercetătorii. Acest lucru demonstrează că Kepler-10c trebuie să aibă o compoziție roci şi alte solide.

Teoriile actuale de formare a planetelor ar trebui să explice cum s-ar fi putut dezvolta o astfel de lume mare şi stâncoasă. Descoperirea lui Kepler-10c are, de asemenea, implicații profunde pentru istoria Universului. Sistemul solar Kepler-10 este de aproximativ 11 miliarde de ani, ceea ce înseamnă că s-a format la ceva mai mult de 3 miliarde de ani după Big Bang. Universul timpuriu conținea numai hidrogen și heliu. Elemente mai grele necesare pentru a forma planetele solide, cum ar fi siliciul şi fierul, ar fi trebuit să fie create în primele generații de stele. Atunci când aceste stele au explodat, ele au risipit aceste ingrediente cruciale prin spațiu, care apoi ar fi putut fi încorporate în generațiile ulterioare de stele și planete. Acest proces durează şi miliarde de ani. Cu toate acestea, planeta Kepler-10c arată că Universul a fost capabil de a forma astfel de planete uriașe chiar și în momentul în care elemente grele erau extrem de rare.

Aceasta cercetare demonstrează faptul că astronomii nu ar trebui să excludă stelele vechi, atunci când caută planete asemănătoare Pământului. Și dacă stelele vechi pot găzdui planete solide asemănătoare Pământului, atunci avem o șansă mai bună în a localiza lumi potențial locuibile în vecinătatea noastră cosmică.


Lasă un comentariu