Este Marte locul în care a apărut prima dată viaţă, şi nu Pământul? Este Marte adevărata noastră casă?


Anul trecut, mai precis în septembrie 2016, Congresul SUA a aprobat 19,5 miliarde de dolari destinaţi către Agenţia Spaţială Americană (NASA) pentru a ajunge pe Marte. În 2023 se aşteaptă ca primii oameni să sosească pe „planeta roşie”.

Dar, e posibil ca drumul nostru spre Marte să fie, de fapt, o călătorie spre adevărata noastră casă? După cum s-a constatat de către noi cercetări, Marte a fost un loc superior pentru a începe viața, în urmă cu miliarde de ani, spre desosebire de Terra. Acest lucru sugerează că viața, așa cum o cunoaștem noi, este posibil să fi început pe Marte înainte de a apărea aici, pe Pământ.

Ipoteza privind posibilul început al vieții pe Marte în loc de Pământ s-a format pe modul în care s-au adunat primele molecule obligatorii ale vieţii. S-a speculat mult timp de către oamenii de știință cum iniţial atomii au format ARN-ul, ADN-ul şi proteinele esenţiale pentru organismele vii.

Într-o ipoteză a profesorului Steven Benne, s-a sugerat că moleculele care s-au reunit pentru a modela materialul genetic sunt mult mai complicate decât amestecul prebiotic de substanțe chimice pe bază de carbon, care se crede că a existat pe Pământ în urmă cu mai mult de trei miliarde de ani.

ARN-ul este considerat a fi fost cel mai timpuriu ingredient al vieții. Totuşi, adăugarea de căldură sau lumină moleculelor organice primare în supa primordială nu creează ARN. Din contră, se creează gudron. Totodată, ARN-ul trebuie să fie „fixat” prin copierea atomilor de la suprafețele cristaline ale mineralelor. Într-o demonstraţie realizată de Benne, mineralele care ar fi reuşit să realizeze cel mai bine lucrul acesta sunt cele care se găsesc pe „planeta roșie”.

De aceea, e posibil ca originea vieţii să fi fost mai degrabă pe Marte, decât pe Pământ.


Lasă un comentariu