Misterul „Stelei din Montoro”, artefactul gravat cu simboluri stranii, pe care experţii nu le pot citi

  •  
  •  
  •  
  •  

O placă de piatră misterioasă, acoperită de simboluri străvechi pe care nimeni nu le-a putut descifra, i-a încurcat pe experți încă de când a fost descoperită. Nu se știe de ce simbolurile au fost gravate și care este mesajul inscripţionat pe placa veche de piatră, care datează de mii de ani.

Artefactul se numeşte „Stela din Montoro” şi a fost descoperit într-un câmp agricol din sudul Spaniei. Experții cred că simbolurile bizare gravate pe suprafața sa ar putea reprezenta cea mai veche scriere din Peninsula Iberică. Cu toate acestea, nimeni nu a fost capabil să înțeleagă simbolurile, lăsându-i pe experți bulversaţi. Stela conține elemente care amintesc de alte simboluri care au fost găsite în întreaga lume, în locuri unde nenumărate forme ciudate, cercuri și linii au fost gravate de civilizațiile antice cu mii de ani în urmă.

Chiar mai interesant este faptul că „Stela din Montoro” are multe asemănări cu așa-numita „piatră Cochno” situată în Scoția, care datează de cel puțin 5000 de ani. Unii oamenii de știință cred că stela antică datează din jurul secolului al III-lea î.Hr.

Stela însăși nu este mică. Are o înălțime de 1,5 metri și o lățime de 85 de centimetri. Potrivit lui Cambridge Antiquity, simbolurile bizare au fost cel mai probabil gravate cândva între secolele al IX-lea și al III-lea î.Hr. Experții cred că inscripţiile includ elemente ale unui scris paleo-hispanic, ale unui scris greco-iberian, ale unui scris proto-sinaitic și ale unuia proto-canaanite, precum si scrisuri epigrafice sud-arabe și feniciene.

Artefactul bizar a fost găsit de un agricultor din sudul Spaniei în 2002. Cu toate acestea, piesa a fost aruncată în câmp, unde a rămas până în 2004, când doi regizori au observat gravurile bizare și au decis să o ducă la Muzeul Arheologic din Montoro, unde a rămas timp de opt ani.

Stela a fost analizată în detaliu în 2012, când dr. Garcia Sanjuan de la Universitatea din Sevilla a aflat că simbolurile provin din diferite limbi. „Este foarte rar să găsiți ceva de genul acesta – inscripțiile de pe această stela nu pot fi citite. Ele par a fi o colecție asortată de simboluri grafice luate din diferite scrisuri și puse împreună pe această piatră”, a declarat Dr. Sanjuan.

Aşadar, experții nu au nicio idee de ce au fost făcute gravurile și care este mesajul pe care îl poartă.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): cambridge.org


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu