Misterul „Sabiei Talayot” – un artefact vechi de 3.200 de ani de pe insula spaniolă Mallorca


O sabie misterioasă veche de 3.200 de ani, descoperită accidental lângă un megalit de piatră de pe insula spaniolă Mallorca aruncă o nouă lumină asupra unei civilizații pierdute demult. Sabia a fost găsită de arheologi în situl arheologic Talaiot del Serral de ses Abelles din orașul Puigpunyent din Mallorca, Spania. Este una dintre cele 10 săbii din epoca bronzului găsite pe sit.

Denumită „Sabia Talayot”, artefactul pare să fi fost lăsat în mod deliberat la fața locului, dar din ce motiv? „Excaliburul spaniol”, așa cum îl numesc unii, a fost dezgropat sub o stâncă, aproape de un megalit de piatră, care a fost construit de misterioasa cultură talaiotică, ce a înflorit pe insulele Mallorca și Menorca în perioada cuprinsă aproximativ între anii 1000-6000 î.Hr. Poporul talaiotic a fost prezent pe insula Minorca și în peisajul acesteia timp de 4.000 de ani și a lăsat în urmă multe structuri magnifice cunoscute sub numele de talaioți. Asemănările dintre aceste structuri antice le dau oamenilor de știință motive să creadă că cultura talaiotică a fost într-un fel conectată sau poate chiar a provenit din Sardinia.

Un membru al culturii talaiotice a lăsat sabia care este încă în stare bună în apropierea unuia dintre megaliți. Este posibil ca locul a fost cândva de o importanță religioasă și ceremonială importantă. Oamenii de știință sugerează că Sabia Talayot ​​ar fi fost o ofrandă de înmormântare. Situl megalitic a fost jefuit de vechii romani și alte civilizații și a fost excavat temeinic încă din anii 1950, așa că nimeni nu se aștepta să găsească alte rămășițe.

O altă posibilitate este că sabia a fost folosită ca armă și lăsată în urmă de un războinic care scăpa. Experții datează sabia în jurul anului 1200 î.Hr., o perioadă în care cultura talaiotică era într-un declin grav. Câțiva dintre megaliții din zonă au fost folosiți în principal în scopuri de apărare și au ajutat la respingerea inamicilor. Nu au fost găsite alte artefacte antice semnificative în sit, iar oamenii de știință au fost plăcut surprinși când au dat peste această sabie.

Sabia Talayot ​​este un artefact unic, care va fi expus în Muzeul din Mallorca, oferind spectatorilor o privire asupra vieții din epoca bronzului. Cu puțin noroc, arheologii ar putea descoperi artefacte mai prețioase care ne vor oferi o mai bună înțelegere a culturii talaiotice.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO