De ce şi-au “câştigat” în lume blondele renumele de a fi “proaste”? Din cauza lui Rosalie Duthe, o “femeie uşoară” blondă de acum 2 secole

  •  
  •  
  •  
  •  

O blondă la cină împreună cu soţul: “Auzi iubitule, mi-a spus un coleg azi un banc cu blonde .. am râs de era să cad din pat”. Ăsta e unul din zecile de mii de bancuri despre blonde care circulă în întreaga lume. Dar oare de ce blondele au căpătat “renumele” de a fi cele mai proaste femei din lume? De ce lumea pune egalitate între blondă şi proastă? De unde au apărut această idee?

Poate nu mulţi ştiu acest lucru, dar acest “renume” nemeritat (pentru că sunt o mulţime de blonde inteligente) se datorează unei femei din secolul al XVIII-lea, o franţuzoaică pe nume Rosalie Duthe (1748-1830). În perioada sa a fost extrem de celebră, fiind amanta regilor francezi, nobililor europeni şi bogătaşilor vremii. Ea a devenit “prima blondă proastă cunoscută în mod oficial în istoria omenirii”. Cât timp a trăit (şi a trăit peste 80 de ani, extrem de mult pentru vremea aceea!), a făcut o mulţime de portrete, inclusiv nuduri.

Încă de tânără, Rosalie s-a dus la mănăstire, dar a părăsit-o destul de repede; era clar că soarta ei nu era aceea de a deveni călugăriţă! Ea a devenit în curând amanta bogatului finanţist englez George Wyndham, conte de Egremont, pe care l-a şi ruinat. După aceea, Rosalie a devenit dansatoare la Opera din Paris, unde s-a făcut remarcată din frumuseţea şi şarmul ei.

A fost amanta unor mari nobili francezi, ca ducele de Durfort, marchizul de Genlis, ducele de Artois, viitorul rege Charles al X-lea al Franţei. În 1788, ducele de Orleans, Louis Philippe al II-lea, a prezentat-o pe Duthe fiului său Philippe (viitorul rege Louis Philippe I al Franţei) ce avea numai 15 ani, pentru a “învăţa unele lucruri din viaţă”. Într-un cuvânt, ca să fim mai direcţi, l-a dus pe fiul său la o “femeie uşoară”. Atunci când mai târziu Rosalie a fost văzută în caleaşca regală a lui Philippe pe Champ-Elysees, unii aristocraţi mai tineri s-au simţit ofensaţi, din moment ce doar membrii regalităţii aveau dreptul în asemenea căleşti. Atunci a apărut un cântec care suna cam aşa: “La Duthé a dû téter“,adică ceva de genul “Duthe a supt-o regal”.

În societatea pariziană, Rosalie şi-a câştigat renumele de “proastă rău de tot”. Astfel, blonda avea obiceiul de a face mari pauze de timp înainte să poată să scoată pe gură nişte cuvinte. Istoricul cultural consideră că Rosalie Duthe şi-a căpătat renumele de “prima blondă proastă cunoscută în mod oficial în istoria omenirii”.

Aşa că, blondelor, dacă vă simţiţi jigniţi de statutul vostru în societate, să ştiţi că de vină e această Rosalie Duthe…


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu