Este posibilă teleportarea oamenilor? Aceasta ar însemna să murim şi să ne „mutăm” în alt loc sub forma unei copii! Ce se va întâmpla cu sufletul nostru!?


teleportare 7Teleportarea – sau capacitatea de a transporta o persoană sau un obiect instantaneu dintr-un loc în altul – este un fenomen des întâlnit în filmele și în literatura science fiction. Dar poate că şi în realitate! Totul a început în 1993, când o echipă de oameni de ştiinţă de la IBM, condusă de Charles Bennett, a arătat că, din punct de vedere fizic, este posibil de a se teleporta obiecte, cel puțin la nivel atomic, folosind celebrul experiment Einstein-Podolski-Rosen (EPR). Mai exact, cercetătorii au arătat că este posibil de a se teleporta toate informațiile conținute într-o particulă. De atunci, fizicienii au reușit să teleporteze obiecte, cum ar fi atomi de lumină sau atomi individuali, pe distanțe scurte, dintr-un loc în altul, într-o fracțiune de secundă.

În următorii ani, cercetătorii vor fi capabili de a teleporta molecule de apă, de oxid de carbon și, în cele din urmă, molecule de ADN sau molecule organice. Următoarea mare descoperire ştiinţifică în acest domeniu va fi, probabil, de a se teleporta cu succes obiecte solide. În final, dacă totul merge bine, aceste experimente de succes vor deschide numeroase posibilități pentru teleportarea oamenilor, marea provocare a fenomenului!

Dar, corpul uman este o creație foarte complexă, conținând un număr enorm de atomi – care este un 7, urmat de 27 de zerouri! Aceşti atomi sunt perfect aranjaţi într-un model infinit de complex. A teleporta o fiinţă dintr-un loc în altul, înseamnă că va trebui să se transforme materia solidă a particulei în informații, care sunt trimise la destinație. În cazul în care semnalul este primit, informațiile sunt folosite pentru a crea o copie fidelă a originalului. Dar, pentru a finaliza procesul, originalul trebuie să fie distrus. Puteţi să vă imaginaţi aceste lucruri în cazul unei fiinţe umane?

Deci, în procesul de teleportare cuantică, omul trebuie să fie distrus, ceea ce înseamnă că statutul originalului este total corupt. Dacă doriți să fiţi teleportat, va trebui mai întâi să muriţi, în scopul de a reapărea într-un alt loc. Va trebui să treceţi prin procesul copierii atomilor și distrugerii originalului vostru. Copia va avea, cel mai probabil, toate amintirile si sentimentele voastre. Este un nou „eu”, dar numai teoretic, pentru că întregul proces de teleportare cuantică este foarte complicat, și încă se confruntă cu multe probleme tehnice pentru obţinerea unei teleportări de succes.

Între timp, putem cugeta la unele întrebări profunde, filozofice, etice și teologice. Înainte de toate „Cine este, de fapt, trimis prin teleportare?” Este sistemul original, care este reconstruit la distanță sau pur și simplu o copie? Este aceeași persoană când teleportarea a fost finalizată? Vom avea exact aceeași personalitate ca şi originalul „eu”? Ce se întâmplă dacă ceva nu merge bine și „o parte din voi” va rămâne „aici”, iar restul „eului” va fi teleportat în partea cealaltă? Ce se va întâmpla cu amintirile noastre? Vor fi teleportate toate amintirile noastre originale, împreună cu această copie?

De asemenea, conștiința noastră trebuie să fie trimisă dintr-un loc în altul, ceea ce înseamnă că această conștiință inițială îşi termină în mod automat existența. Aşadar, întrebarea care se pune este următoarea: persoana teleportată va avea într-adevăr aceeaşi conştiinţă ca persoana înainte de dematerializare? Teleportarea ridică, totodată, şi alte întrebări derutante cu privire la existența unui „suflet”, în cazul în care organismul unei persoane este teleportat. Dacă eşti teleportat într-o locație nouă, şi sufletul tău se mută cu tine?

Acum, știm că teleportarea cuantică este un fapt real. Aceasta a fost realizată în laboratoarele din întreaga lume și nu mai este un science-fiction. Deci, acum, e timpul să ne întrebăm: Este posibilă la scară largă teleportarea, astfel încât într-o zi vom putea teleporta oameni? Cum ar putea această nouă tehnologie să ne afecteze vieţile?


Lasă un comentariu