Un mister şocant: Ştefan cel Mare n-a fost înmormântat într-un sicriu, ci direct pe 13 bare de fier, având capul decapitat! De ce?


stefan-cel-mareMarele voievod Ştefan cel Mare a fost înmormântat, precum se ştie, la Mănăstirea Putna (judeţul Suceava) în iulie 1504. Însă, cel mai ciudat lucru e felul în care conducătorul moldovean a fost înmormântat, aşa cum putem afla dintr-un articol de pe cotidianul.ro.

Astfel, în luna februarie a anului 1758, la porunca mitropolitului Iacov Putneanul al Sucevei, s-a deschis pentru prima oară mormântul lui Ştefan, după 2 secole şi jumătate. Uluirea s-a aşternut peste preoţii şi călugării care asistau la eveniment: domnul fusese înmormântat fără sicriu şi înveşmântat doar într-o mantie domnească, aşezat pe 13 drugi de fier, capul fiindu-i sprijinit de câteva cărămizi zidite! Aşa scrie în zapisul mitropolitului! În chip ciudat, despre înmormântarea lui Ştefan cel Mare nu pomenesc nici cronicarii, nici istoricii de mai târziu.

Apoi, în luna noiembrie a anului 1856, la stăruinţa egumenului de la Putna, Artimon Bortnik, o comisie oficială, de la Viena, a deschis mai multe morminte „aflătoare în biserica Mânăstirii Putna (…) aparţinând domnitorului Moldovei Ştefan cel Mare şi membrilor familiei sale”. La sfârşitul lucrărilor, a fost încheiat un proces-verbal amănunţit, publicat apoi de F. A. Wiekenhauser în „Istoria Mânăstirilor Voroneţ şi Putna”, în 1886.

Din acest document reiese că, la cea de-a doua deshumare, osemintele voievodului nu au fost atinse, dar, din dispunerea lor, „se putea stabili însă, cu toată siguranţa, că mormântul fusese înainte încă o dată deschis, cu care prilej, rămăşiţele domnitorului au fost schimbate într-o altă poziţie decât fuseseră aşezate la început”.

Procesul-verbal arată că, în mormântul lui Ştefan, „cadavrul, cu totul descompus şi acoperit de fărâmăturile zidurilor mormântului, era aşezat pe 13 bare de fier… ce erau aşezate pe amândouă părţile laterale ale mormântului… Din partea de sus a corpului nu se mai vede mai nimic, şi pe un căpătâi de zid, gros de 12 ţoli, ce se găseşte în partea capului, se află partea de sus a craniului, încă destul de bine întreţinut, lipsit de orice acoperământ. Aceste rămăşiţe ale craniului sunt aşezate la o distanţă de cinci ţoli departe de celelalte resturi ale cadavrului… îndepărtate de osul frontal, cât şi de amândouă oasele laterale ale craniului, care, între timp, s-au rotunjit prin putrezire… Această împrejurare, ca şi celelalte înainte citate… lasă să se presupună că la acest cadavru capul ar fi fost schimbat pe cale mecanică din poziţia sa naturală încă cu mult timp în urmă…”

Aşadar, reţineţi: capul domnitorului a fost înmormântat separat de trup, la o distanţă de 5 ţoli (circa 12 centimetri) de restul corpului! Apoi, întreg trupul nu a fost pus în sicriu, ci pe 13 bare de fier! De ce? De ce tradiţia aceasta?

Straniu este faptul că şi voievodul moldovean Alexandru cel Bun a fost descoperit înmormântat precum Ştefan cel Mare, adică fără sicriu, cu trupul aşezat pe un grilaj asemănător, de fier, şi cu capul sprijinit pe un zid de cărămizi. Obiceiul decapitării voievozilor, după moartea lor naturală, s-a păstrat până târziu. Astfel, la repatrierea osemintelor lui Dimitrie Cantemir, din Rusia în România, ca domnitorul să fie reînmormântat în Biserica Trei Ierahi, din Iaşi, s-a constatat că trupul lui nu avea cap!

E posibil ca această tradiţie (cea a decapitării domnitorului, înainte de înmormântare) să-şi aibă originea înainte de creştinism, ceea ce ar explica şocantul obicei…

 


2 comentarii la „Un mister şocant: Ştefan cel Mare n-a fost înmormântat într-un sicriu, ci direct pe 13 bare de fier, având capul decapitat! De ce?”

Lasă un comentariu