A fost Ştefan cel Mare analfabet!? Câteva lucruri uluitoare despre marele voievod, de care n-aţi auzit (probabil) niciodată

  •  
  •  
  •  
  •  

Ştefan cel Mare a fost, poate, cel mai mare conducător al Ţării Moldovei, niciun alt domnitor neridicându-se la nivelul său. În acest articol veţi citi câteva lucruri mai puţine despre Ştefan cel Mare… citiţi-le cu atenţie!

1) Nu cunoaştem scrisul lui Ştefan cel Mare şi asta pentru că niciun document nu a fost semnat de Ștefan cel Mare, el dădea doar indicații, care erau notate cu grijă de dregătorii de la curte. Conform tradiției medievale, domnul făcea parte din tagma luptătorilor, iar cu scrisul se ocupau diecii, care se considerau meseriași din rândurile celor care muncesc. Era oare Ştefan analfabet?

2) Ștefan cel Mare credea în semne prevestitoare. Conform tradiției, înainte de lupta de la Vaslui a văzut o stea din direcția Dunării. I s-a descifrat că se va lupta cu păgânii și-i va învinge. Un alt semn, din 1484, arăta că urma să fie înfrânt la Cetatea Albă, de aceea a preferat să nu contnue acțiunile de luptă.

3) Ştefan credea în vise. Potrivit unei legende povestite de călugări, la mănăstirea Dobrovăț (foarte aproape de Iaşi), nu rezista construcția bisericii, care se ruina la cutremur. În vis, îngerii l-au sfătuit pe domn să îndemne zidarii să pună var nestins între pietre, fapt ce s-a realizat. Se considera că astfel lăcașul va rezista atâta timp „cât va fi creștinătatea și pământul”, iar atunci când sunt cutremure, monahii se protejează în această construcție.

4) Expresia “a da în vileag” provine de la Ştefan cel Mare. În anii 1466–1467, a fost zidită din temelie cetatea de la Roman („Cetatea Nouă”), spațiul din preajma căreia a devenit loc tradițional de trecere în revistă a oastei marelui voievod. La această adunare, numită beleagul (din germană – Belagerung – tabără), era controlat echipamentul ostașilor, cei cu echipament necorespunzător fiind aspru pedepsiți, zicând-se că au fost dați „în beleag”. De aici provine expresia metaforică păstrată până în prezent – „în vileag”.


  •  
  •  
  •  
  •