Iată-l pe Stefan Mandel, românul care a câştigat premiul cel mare la loterie de 14 ori! Ce formulă secretă are?

  •  
  •  
  •  
  •  

Foto: prelucrare proprie

Sunt de 4 ori mai multe şanse să fiţi loviţi de un fulger decât să câștigaţi premiul cel mare la loterie. Dar, aparent, aceste șanse nu se aplică lui Stefan Mandel, un economist româno-australian, care a câștigat la loterie premiul cel mare de 14 ori! Dar, care este povestea lui?

La sfârșitul anilor 1960, un tânăr economist din România, pe nume Stefan Mandel, se străduia să supravieţuiască cu un salariu de doar 360 ​​de lei pe lună (88 dolari). Aceşti bani nu erau suficienţi pentru a-și susține soția și cei doi copii, și, de aceea, el avea nevoie de o modalitate de a „obține rapid bani serioși”. Mandel a văzut soluţia în loterie. El a petrecut înainte, mai bine de un deceniu, studiind diverse teorii matematice. Aşa că a ajuns la lucrările de probabilitate teoretică scrise de matematicianul din secolul al XIII-lea Leonardo Fibonacci. Și, după ani de cercetare, a descoperit un „algoritm de selectare a numerelor” bazat pe o metodă pe care a numit-o „condensare combinatorie”.

Folosind algoritmul, Mandel a ajuns la concluzia că putea prezice cu exactitate 5 din cele 6 numere câștigătoare, reducând numărul de combinații dintr-o loterie de la milioane la doar câteva mii. Împreună cu mai mulţi prieteni și cunoscuți, și-a asumat un mare risc și a achiziționat cantităţi mari de bilete de loterie, având combinațiile pe care formula lui le-a considerat a fi cele mai probabile. În mod “miraculos”, el a câștigat marele premiu de 78.783 lei (adică aproximativ 19.3oo dolari). Ar fi trebuit să muncească 20 de ani pentru această sumă.

Apoi, s-a gândit să emigreze în străinătate, unde să-şi încerce norocul. A ajuns în Israel şi apoi în Australia, unde, cu ajutorul calculatoarelor şi a algoritmului său miraculos, a reuşit să câştige încă de 12 ori la loterie în anii ’80. Într-adevăr, asta nu mai e noroc, ci ştiinţă matematică pură!

În 1992, cu ajutorul mai multor investitori şi asociaţi, Mandel cumpără 7 milioane de bilete de loterie la Loteria de Stat din Virginia (SUA) şi reuşeşte să câştige premiul cel mare de 27 de milioane de dolari. După acest fapt, timp de 4 ani, el a fost investigat de zeci de instituţii (ca FBI, CIA, etc.), însă nu a fost niciodată găsit vinovat de ceva.

Astăzi, Stefan Mandel stă departe de lumea tumultoasă, într-o casă pe plajă în Vanuatu, o insulă nu departe de Australia… Şi-a realizat visul de a fi milionar din loterie şi probabil că nu-şi mai doreşte altceva în viaţă decât linişte…


  •  
  •  
  •  
  •