Romanii şi chinezii cunoşteau încă de acum 2.000 de ani secretul fabricării aluminiului, metal obţinut artificial doar în timpurile moderne! Erau anticii „proşti”, nu…?


Foto: prelucrare proprie

În aprilie 2013, scriam acest articol – Încă o enigmă mă frământă: de unde ştia un artizan de pe timpul lui Iisus să producă aluminiu, când procedeul de fabricaţie a fost descoperit abia în secolul al XIX-lea!? – în care vorbeam despre cupa metalică împăratului roman Tiberiu, care a trăit acum 2.000 de ani şi care, conform cronicarilor, ar fi fost realizată din aluminiu. Însă exista o problemă: deşi alcătuit din substanţe comune, aluminiul metalic nu există în stare naturală şi nu a fost izolat decât în 1825. În zilele noastre, este fabricat pe baza unor procedee electrice şi chimice de o mare complexitate, fără nicio legătură cu metodele de fabricaţie folosite acum două mii de ani.

Dar se pare că nu doar romanii cunoşteau secretul fabricaţiei aluminiului acum 2.000 de ani, ci şi chinezii. Astfel, în 1956 arheologii care lucrau pe un șantier funerar din secolul al lll-lea, în provincia chineză Jiangsu, au exhumat 20 de ornamente pentru centură, unele dintre ele având în compoziția lor 85% aluminiu, în aliaj cu mangan și cupru. Aliajul s-a dovedit a fi de o puritate excepțională.

Pentru unii specialiști, acest aliaj se datorează doar vreunui incident survenit în cursul procesării fontei. Alții consideră totuși că vechii chinezi au descoperit un procedeu special de rafinare a aluminiului care nu necesita cantitățile uriașe de energie înghițite de topitoriile moderne.

Adevărul e că oamenii din Antichitate nu erau deloc proşti, aşa cum mulţi dintre noi îi considerăm pe nedrept…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock