Un radiotelescop gigantic construit de China a recepţionat recent nişte unde radio misterioase. Iar originea lor s-ar putea afla la miliarde de ani-lumină distanță de noi. Cercetătorii chinezi au înregistrat un semnal din spațiul cosmic, care s-a repetat, folosind radiotelescopul de 500 de metri Aperture Spherical Radio Telescope (FAST). Undele radio bizare au fost surprinse de acest telescop pentru prima dată.
Ceea ce au observat cercetătorii prin FAST sunt așa-numitele „Semnale Radio Rapide” (Fast Radio Bursts / FRB) unde scurte, extrem de puternice, care pot dura doar câteva milisecunde, şi care provin, de la galaxii îndepărtate. FAST a interceptat semnalul din spațiul cosmic (FRB121102) pe 30 august 2019. După aceea, zeci de FRB-uri suplimentare au fost înregistrate în câteva zile (pe 3 septembrie 2019 au fost înregistrate numai puţin de 20 de semnale). Cu toate acestea, numărul FRB-urilor prea mic pentru a trage concluzii semnificative.
Cunoscut sub numele de FRB121102, semnalul radio a fost descoperit pentru prima dată în 2012 și ulterior s-a repetat şi în 2015. Semnalul provine de la o galaxie pitică, situată la trei miliarde de ani-lumină de Pământ.
Semnale Radio Rapide au fost descoperite pentru prima dată în 2007 și apar temporar și aleatoriu, făcându-le nu numai greu de găsit, ci și greu de studiat. Astronomii spun că semnalele pot fi de origine artificială extraterestră, dar, de asemenea, mai există şi alte opţiuni cum ar fi găurile negre, magnetarii, stelele neutronice, pulsarii sau supernovele.
Interesant e faptul că în august 2019 scriam acest articol – Semnale radio misterioase, din adâncul Cosmosului, au fost detectate de un nou radiotelescop canadian. Sunt transmise de o inteligenţă extraterestră? – în care arătam că un alt semnal radio misterios a fost detectat de astronomii canadieni. De ce aceste ştiri se repetă mult în ultima perioadă?