Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

De ce Noua Zeelandă este supusă „bombardamentului” de meteoriţi verzi şi uriaşi?


O ştire de la începutul lunii august 2022 de pe sciencealert.com, ne spune faptul că Noua Zeelandă pare să fie sub bombardament de meteoriţi. După ce un meteorit uriaș a explodat deasupra mării, lângă Wellington, pe 7 iulie 2022, creând un boom sonic care se putea auzi până în Insula de Sud, o minge de foc mai mică a fost observată două săptămâni mai târziu deasupra Canterbury.

Mingile de foc verzi au fost raportate și filmate în mod regulat în Noua Zeelandă. Meteoriţii strălucitori semnalează adesea sosirea unei bucăți de asteroid, care poate avea un diametru între câțiva centimetri până la 1 metru atunci când se prăbușește în atmosfera Pământului. Unii dintre acești asteroizi conțin nichel și fier și lovesc atmosfera cu viteze de până la 60 km pe secundă. Astfel, se eliberează foarte repede o cantitate enormă de căldură, iar fierul și nichelul vaporizat radiază lumină verde.

Totuşi, de ce Noua Zeelandă este bombardată de meteoriți? Sosirea unor meteoriţi verzi şi mari nu este rară în Noua Zeelandă; se pare că este un eveniment destul de des. Însă, referitor la meteoritul uriaş de pe 7 iulie 2022, articolul de pe site-ul The Conversation ne spune următoarele:

Meteoriții lovesc Noua Zeelandă de trei sau patru ori pe an, dar mingea de foc care s-a aruncat peste cerul de deasupra strâmtorii Cook pe 7 iulie a fost una neobișnuită. A avut puterea explozivă echivalentă de 1.800 de tone de TNT și a declanșat un boom sonor auzit în toate părțile sudice ale Insulei de Nord. Martorii au descris o „minge de foc uriașă portocalie strălucitoare” și un fulger care a lăsat o dâră de fum care a rămas în jur timp de câteva minute.


Lasă un comentariu