Roverul Curiosity al NASA a făcut o descoperire interesantă pe Marte: cristale de sulf pur de culoare verde-gălbuie, nemaivăzute până acum pe „planeta roşie”, potrivit oamenilor de știință. Descoperirea unică a fost făcută după ce Curiosity a trecut peste o grămadă de roci și a crăpat una din ele, în timp ce sonda canalul adânc și întortocheat Gediz Vallis, despre care se crede că a fost format de ape în urmă cu 3 miliarde de ani.
„Cred că este cea mai ciudată descoperire din întreaga misiune și cea mai neașteptată”, a declarat Ashwin Vasavada, om de știință al proiectului Curiosity la Jet Propulsion Laboratory (JPL) din cadrul NASA. „Trebuie să recunosc că am avut mult noroc”.
Operatorii roverului au observat pietre albe în depărtare, iar oamenii de știință din misiune au vrut să investigheze despre ce era vorba. Pe 30 mai 2024, Vasavada și echipa sa au trecut în revistă imagini de pe rover care arătau o piatră zdrobită pe urmele roții. Ceea ce ei au văzut când au mărit imaginile a fost ceva „uimitor”, textura și culoarea superbă din interior fascinându-i pe cercetători. Ulterior, ei au fost și mai șocați când analizele au dovedit că era vorba de sulf.
Rocile de sulf sunt de obicei frumoase, translucide și cristaline, dar milioanele de ani de intemperii au sablat exteriorul rocilor, îmbinându-le cu restul peisajului portocaliu marțian.
Curiosity a descoperit anterior o serie de sulfați sau săruri care conțin sulf, care se formează atunci când apa se evaporă. Sulful pur se formează pe Pământ doar în condiții extreme, cum ar fi procesele vulcanice sau în izvoarele termale.
Canalul Gediz Vallis este săpat pe părțile laterale ale Muntelui Sharp de pe Marte, înalt de 5 km, pe care rover-ul îl urcă constant de 10 ani.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): CNN.com
Un comentariu la „Oficial NASA: „Pe Marte am făcut cea mai ciudată descoperire din întreaga misiune și cea mai neașteptată””
Comentariile sunt închise.