Misterioasa şi imensa stea portocalie Betelgeuse se roteşte mai repede decât ar trebui şi nimeni habar nu are de ce…


beltegeuseAstronomul J. Craig Wheeler de la Universitatea din Texas, Austin (SUA) crede că Betelgeuse, imensa stea strălucitoare portocalie de pe cerul nopţii, aflată la 427 ani-lumină distanţă, ar fi putut avea un trecut care este mult mai interesant decât am crede.

Lucrând cu un grup internațional de studenți, Wheeler a găsit dovezi că steaua supergigantă roșie-portocalie e posibil să fi avut o stea companion, dar mai târziu a înghițit acea stea. Studiul a fost publicat pe 19 decembrie 2016, in revista „Notiţe lunare” ale Societății Astronomice Regale.

Pentru o astfel de stea bine-cunoscută, Betelgeuse este misterioasă. Astronomii știu că ea este o supergigantă roşie, o stea masivă care se apropie de sfârșitul duratei sale de viață, fiind de câteva ori mai mare decât dimensiunea sa originală. Dacă ar fi plasată în centrul sistemului solar, suprafața sa externă s-ar extinde până undeva între orbitele lui Marte și Jupiter.

Într-o zi Betelgeuse va exploda ca o supernovă, dar nimeni nu știe când. „S-ar putea fi peste 10.000 de ani sau ar putea fi chiar şi mâine seară”, a declarat Wheeler, expert în supernove. Oricum, încă de acum câţiva ani, oamenii de ştiinţă au început să ne avertizeze de iminenţa transformării în supernovă a stelei Betelgeuse, unii din ei crezând că acest fenomen ar fi trebuit să se întâmple chiar în anul 2012 (vedeţi articolul meu din 2011: Pământul iluminat de doi sori în 2012? Pe dracu! Manipularea supernovei Betelgeuse).

Un nou indiciu pentru viitorul lui Betelgeuse se referă la rotația acesteia. Atunci când o stea se expandează pentru a deveni un supergiant, rotația ei ar trebui să încetinească. E ca un patinator clasic care se roteşte; atunci când patinatorul îşi deschide brațele, rotaţia încetineşte. Aşadar, şi rotaţia lui Betelgeuse ar trebui să încetinească, odată ce steaua se extinde, dar nu acest lucru a găsit echipa lui Wheeler. Imaginile în infraroșu luate lui Betelgeuse în 2012, de către Leen Decin de la Universitatea din Leuven (Belgia), cu telescopul Herschel, arată două învelişuri de interacțiune a materiei pe o parte a lui Betelgeuse. Însă, nimeni nu știe cu certitudine originea acesteia…

Sursa: arxiv.org
Sursa foto: ESO/L. Calçada

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock