Ce s-ar întâmpla dacă am călători de două ori mai repede decât viteza luminii, limita în acest Univers? O ipoteză fascinantă…


Imagine: rawpixel.com (Commons Creative – free)

Din câte știm, nu este posibil ca o persoană să se miște cu viteza de două ori mai mare decât a luminii. De fapt, nu este posibil ca niciun obiect cu masă să se miște mai repede decât viteza luminii. Cu toate acestea, pentru anumite particule ciudate, ar putea fi posibil să călătorească cu o viteză de două ori mai mare decât viteza luminii – și ar putea trimite acele particule înapoi în timp.

Una dintre cele mai bune teorii fizice ale noastre în acest moment este teoria relativității, dezvoltată de Albert Einstein. Conform acestei teorii, viteza luminii funcționează ca limită de viteză universală pentru orice masă. Mai exact, relativitatea ne spune că nimic ce are masă nu poate accelera peste viteza luminii. Pentru a accelera un obiect cu masă, trebuie să adăugăm energie. Cu cât dorim ca obiectul să meargă mai repede, cu atât vom avea nevoie de mai multă energie. Ecuațiile relativității ne spun că orice cu masă – indiferent de câtă masă are – ar necesita o cantitate infinită de energie pentru a fi accelerat la viteza luminii. Dar toate sursele de energie pe care le cunoaștem sunt finite: sunt limitate în anumite privințe.

Într-adevăr, este plauzibil că Universul conține doar o cantitate finită de energie. Asta ar însemna că nu există suficientă energie în Univers pentru a accelera ceva cu masă până la viteza luminii. Această limită de viteză universală se aplică oricărui lucru cu „masă obișnuită”. Există, totuși, particule ipotetice numite tahioni, cu un tip special de masă numită „masă imaginară”.

Nu există dovezi că există tahioni. Dar, conform relativității, posibila lor existență nu poate fi exclusă. Dacă există, tahionii trebuie să călătorească întotdeauna mai repede decât viteza luminii. Așa cum ceva cu o masă obișnuită nu poate fi accelerat peste viteza luminii, tahionii nu pot fi încetiniți sub viteza luminii.

Unii fizicieni cred că, dacă ar exista tahionii, aceștia ar călători în mod constant înapoi în timp. Acesta este motivul pentru care tahionii sunt asociați cu călătoria în timp în multe cărți și filme SF. Există ideea că într-o zi am putea folosi tahionii pentru a construi o mașină a timpului. Dar deocamdată acesta rămâne un vis îndepărtat, deoarece nu avem capacitatea de a detecta potențiali tahioni.

 

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock