Un fizician ne oferă o teorie fascinantă: călătoria în timp este posibilă, doar în linii temporale paralele


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Fizicianul Barak Shoshany explorează posibilitatea că într-o zi să putem călători în timp. Iată ideile sale principale de pe site-ul The Conversation:

* Ai făcut vreodată o greșeală pe care ai vrea să o poți anula? Corectarea greșelilor din trecut este unul dintre motivele pentru care considerăm conceptul de călătorie în timp atât de fascinant. Așa cum întâlnim în SF, cu o mașină a timpului, nimic nu mai este permanent – poți oricând să te întorci și să schimbi un anumit lucru. Dar este călătoria în timp cu adevărat posibilă în universul nostru sau este doar ficțiune?

* Înțelegerea noastră modernă a timpului și a cauzalității provine din relativitatea generală. Teoria lui Einstein combină spațiul și timpul într-o singură entitate – „spațiu-timp” – și oferă o explicație remarcabil de complicată a modului în care funcționează ambele, la un nivel neegalat de nicio altă teorie consacrată. Această teorie există de mai bine de 100 de ani și a fost verificată experimental cu o precizie extrem de ridicată, așa că fizicienii sunt destul de siguri că oferă o descriere precisă a structurii cauzale a Universului nostru.

* De zeci de ani, fizicienii au încercat să folosească relativitatea generală pentru a-și da seama dacă călătoria în timp este posibilă. Se pare că puteți scrie ecuații care descriu călătoria în timp și sunt pe deplin compatibile și consecvente cu relativitatea. Dar fizica nu este matematică, iar ecuațiile sunt lipsite de sens dacă nu corespund cu nimic în realitate.

* Există două probleme principale care ne fac să credem că aceste ecuații pot fi nerealiste. Prima problemă este una practică: construirea unei mașini a timpului pare să necesite materie exotică, care este materie cu energie negativă. Toată materia pe care o vedem în viața noastră de zi cu zi are energie pozitivă – materia cu energie negativă nu este ceva pe care să-l găsești în preajmă. Din mecanica cuantică, știm că o astfel de materie poate fi creată teoretic, dar în cantități prea mici și pentru timpi prea scurti. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă că este imposibil să se creeze materie exotică în cantități suficiente. Mai mult, pot fi descoperite și alte ecuații care permit călătoria în timp fără a necesita materie exotică. Prin urmare, această problemă poate fi doar o limitare a tehnologiei noastre actuale sau a înțelegerii mecanicii cuantice.

* Cealaltă problemă principală este mai puțin practică, dar mai semnificativă: călătoria în timp pare să contrazică logica, sub forma paradoxurilor călătoriei în timp. Există mai multe tipuri de astfel de paradoxuri, dar cele mai problematice sunt paradoxurile de consistență. Paradoxurile consistenței se întâmplă ori de câte ori există un anumit eveniment care duce la schimbarea trecutului, dar schimbarea în sine împiedică acest eveniment să se întâmple! De exemplu, un scenariu ar fi acesta: intru într-o maşină a timpului, o folosesc pentru a reveni în timp în urmă cu 5 minute și distrug mașina de îndată ce ajung în trecut. Acum, că am distrus mașina timpului, mi-ar fi imposibil să o folosesc 5 minute mai târziu. Dar, dacă nu pot folosi mașina timpului, atunci nu pot să mă întorc în timp și să o distrug. Prin urmare, nu este distrus, așa că pot să mă întorc în timp și să-l distrug. Cu alte cuvinte, mașina timpului este distrusă dacă și numai dacă nu este distrusă. Deoarece nu poate fi atât distrus, cât și nedistrus simultan, acest scenariu este inconsecvent și paradoxal.

* Există o concepție greșită comună în SF, şi anume că paradoxurile pot fi „create”. Călătorii în timp sunt de obicei avertizați să nu facă schimbări semnificative în trecut și să evite să-și întâlnească sinele trecut, tocmai din acest motiv. Exemple în acest sens pot fi găsite în multe filme SF de călătorie în timp, cum ar fi trilogia „Înapoi în viitor” („Back to the Future”).

* Dar, în fizică un paradox nu este un eveniment care se poate întâmpla – este un concept pur teoretic care indică o inconsecvență în teoria însăși. Cu alte cuvinte, paradoxurile consistenței nu implică doar că această călătorie în timp este o activitate periculoasă, ci înseamnă că pur și simplu nu poate fi posibilă. Aceasta a fost una dintre motivațiile pentru care fizicianul Stephen Hawking a spus că această călătorie în timp ar trebui să fie imposibilă. Cu toate acestea, până acum această presupunere rămâne nedovedită. În plus, Universul ar fi un loc mult mai interesant dacă în loc să eliminăm călătoria în timp din cauza paradoxurilor, am putea elimina paradoxurile în sine.

* O încercare de a rezolva paradoxurile călătoriei în timp este conjectura de autoconsistență a fizicianului teoretician Igor D. Novikov, care afirmă în esență că poți călători în trecut, dar nu îl poți schimba. Potrivit lui Novikov, dacă aș încerca să-mi distrug mașina timpului, făcând o călătorie de 5 minute în trecut, aș descoperi că este imposibil să o fac. Legile fizicii ar conspira cumva pentru a păstra consistența.

* Dar atunci, ce rost mai are să te întorci în timp dacă nu poți schimba trecutul? Dar, există paradoxuri de călătorie în timp pe care conjectura lui Novikov nu le poate rezolva. Acest lucru ne duce înapoi la punctul iniţial, deoarece dacă chiar și un singur paradox nu poate fi eliminat, călătoria în timp rămâne logic imposibilă.

* Aşadar, călătoria în timp este imposibilă? Nu chiar. Permiterea unor istorii multiple (sau, în termeni mai familiari, linii temporale paralele) poate rezolva paradoxurile pe care conjectura lui Novikov nu le poate rezolva. De fapt, poate rezolva orice paradox pe care l-aţi gândi.

* Ideea este foarte simplă. Când ies din mașina timpului, ies într-o linie temporală diferită. În acea cronologie, pot face tot ce vreau, inclusiv distrugerea mașinii timpului, fără a schimba nimic din cronologia originală din care am venit. Deoarece nu pot distruge mașina timpului în cronologia originală, care este cea pe care obișnuiam să călătoresc înapoi în timp, nu există paradox.

* Aşadar, călătoria în timp ar putea fi posibilă, dar numai dacă Universul nostru poate permite mai multor istorii să coexiste. Deci, se poate?

* Călătoria în timp și liniile temporale paralele merg aproape întotdeauna mână în mână în SF, dar acum avem dovezi că trebuie să meargă mână în mână și în știința reală. Relativitatea generală și mecanica cuantică ne spun că călătoria în timp ar putea fi posibilă, dar dacă este, atunci trebuie să fie posibile și liniile temporale paralele.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock