Chloe – tabloul cu o tânără pariziancă goală, care a înnebunit bărbaţii din întreaga lume


A apărut pe coperți de reviste, a avut un vin numit după ea și i-au fost scrise poezii. A experimentat faimă și adorație și a câștigat aprecieri deosebite din partea criticilor. De-a lungul vieții, Chloe a ținut companie cu artiști, poeți, debarcaderi, prim-miniștri și bețivi, soldați, marinari, celebrități, muncitori și cunoscători de artă. Istoria ei implică transformare, moarte, intrigi, dragoste, război, depresie și pasiune.

Cariera ei a început, ca și multele modele de după ea, la Paris. Ea a fost creată și modelată de un maestru, Jules Joseph Lefebvre. Astăzi o veţi găsi pe Chloe în barul de la etaj al Hotelului Young and Jackson din Melbourne (Australia), astfel încât să te poți bucura de o băutură sau de o masă în timp ce admiri această adevărată „icoană”.

„Chloe” este o pânză în ulei de 260 x 139 cm, cu o tânără pariziană nud, ce a fost pictată de către artistul francez Jules Joseph Lefebvre, în anul 1875. „Chloe’s Bar”, unde este atârnat tabloul, este casa ei din 1909. Ea este cunoscută drept „Icoana din Melbourne.”

Chloe și-a făcut primul debut la Salonul de la Paris în 1875, având mare succes. Cu acest succes, ea și Lefebvre au câștigat medalia de aur de onoare în 1875. Ulterior, a fost expusă în expoziții de artă, cum ar fi Galeria Franceză la Expoziția Internațională de la Sydney în 1879 și Expoziția Internațională din Melbourne în 1880.

Chloe a fost apoi achiziționată de Dr. Thomas Fitzgerald din Lonsdale Street, Melbourne (Australia) pentru 850 de guinee. Acum, valoarea ei de piaţă este de peste 5 milioane de dolari. Controverse au apărut când pictura urma să fie expusă duminica. Adunarea Presbiteriană a considerat că tabloul este prea scandalos pentru a fi afișat duminica, așa că a trebuit în cele din urmă să fie scos din galerii. La moartea lui Fitzgerald în 1908, tabloul a fost scos la licitație lui Norman Figsby Young. Henry Young și Thomas Jackson au cumpărat Chloe în 1908 de la Norman Figsby Young și au plasat tabloul în barul hotelului lor.

Chloe a captivat dragostea multor soldați în timpul primului război mondial, în timpul celui de-al de-al doilea război mondial, în timpul războiului din Coreea și al războiului din Vietnam, soldaţi care au frecventat barul înainte de a părăsi Australia. Mii de soldați mergeau la hotelul Young and Jacksons să bea și să o vadă pe domnişoara pictată, pentru companie. I-au fost adresate chiar scrisori din războaiele de tranșee din Turcia, Franța și Papua Noua Guinee, promițându-i că se vor întoarce la ea. Soldații americani au ajuns până la punctul de a veni cu un plan pentru a o răpi.

Adevărata Chloe a fost un model parizian de 19 ani, pe nume Marie. S-a născut într-o familie săracă în 1856 și era de origine persană. A plecat de acasă la o vârstă fragedă și a început să pozeze pentru artiști pentru a obține un venit pentru ea și sora ei. Avea 19 ani când Lefebvre a pictat-o ​​ca şi Chloe. Controverse considerabile înconjoară relația ei cu Lefebvre. Unii au spus că ea a avut o relație intimă cu el, în timp ce alții cred că el a respins-o. Există o relatare care ne spune că pictorul a sedus-o atât pe Marie, cât și pe sora ei. Oricare ar fi adevărul, la 1 an după ce Lefebvre a terminat pictura Chloe, s-a căsătorit cu sora ei. În 1877, Marie a găzduit o petrecere cu prieteni apropiați, în timpul căreia s-a strecurat în bucătărie și a băut o substanță otrăvitoare. Motivul exact al sinuciderii ei rămâne necunoscut, dar unii au speculat că a făcut-o din cauza dragostei ei neîmpărtășite pentru Lefebvre.


Lasă un comentariu