În tabloul „Digul din Baku” din 1861, observ două blocuri înalte, precum şi o antenă, deşi toate acestea nu fusese inventate mai târziu, peste câteva decenii! Viziune a viitorului sau iluzie?


Digul din Baku 1Articolul acesta este mai mult o bizarerie, o curiozitate personală… De fapt, se aseamănă mult cu un articol din 2012 intitulat „Într-un tablou din 1830 cu nişte duci francezi apare o instalaţie de telescaun sau stâlpi de electricitate, deşi nimic din acestea nu fusese inventate încă!?” în care vedeam nişte elemente moderne, progresiste într-un tablou vechi. La fel e şi în cazul articolului de faţă… Dar „să începem cu începutul”!

Căutam nişte informaţii depre oraşul Baku, capitala Azerbaidjanului (o fostă republică sovietică socialistă, situată în Asia, lângă Marea Caspică), atunci când am dat peste un tablou ce reprezenta acest mare oraş acum un secol şi jumătate, mai precis în anul 1861. Tabloul se numeşte „digul din Baku” şi a fost realizat de pictorul rus Alexei Bogoliubov. Cred că mulţi n-au auzit de acest pictor (e OK… nici eu n-am auzit de el până ieri). Ce e interesant la pictorul acesta e faptul că, faţă de alţii (ca celebrul van Gogh, care a murit sărac), el chiar a făcut bani frumoşi din pictură. Astfel, la moartea sa (în 1896) el a lăsat toţi banii strânşi (200.000 de ruble ruseşti, aproximativ 6 milioane de dolari americani prezenţi!) pentru crearea unui muzeu şi a unei şcoli de pictură din Rusia. Frumos gest!

Dar, să revenim la tabloul de care doresc să vorbesc. În prim plan apare digul de pe marea învolburată… dar în fundal ce se observă? Eu nu văd altceva decât două clădiri moderne, aflate una lânga cealaltă! Ele par înalte, iar pe vârful unei clădiri se află ceea ce pare a fi o antenă! Stilul clădirilor pare a fi acela a unor blocuri moderne înalte şi drepte, de cel puţin 10 etaje… Toată problema e că tabloul a fost realizat în anul 1861, când asemenea blocuri nu puteau exista şi nu se construiau în acea perioadă. Primele clădiri mai înalte, pe verticală, au început să apară, în special în SUA, în jurul anului 1900. Ca să nu mai zic de ceea ce pare a fi o antenă deasupra unei clădiri… Antenă pentru ce? Pentru radio, pentru TV? Aceste lucruri s-au descoperit şi s-au pus în practică abia peste câteva decenii.

Desigur, fiind o pictură în ulei, iar stilul mai neclar, grosier, imaginaţia poate să-mi joace feste şi să fie vorba de cu totul altceva… De aceea, aştept sugestii. Dar, dacă am dreptate, înseamnă că acest pictor rus a avut o fantezie cu privire la ceea ce se va întâmpla în viitor!

Digul din Baku 2

digul din Baku 3

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock