Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

„Suzana şi bătrânii” de Artemisia Gentileschi – un tablou copleşitor


Artemisia Gentileschi (1593-1656) a fost o pictoriță italiană celebră din perioada barocă, recunoscută pentru arta sa plină de dramatism, adesea concentrată pe femei, sexualitate și violență.

În 1610, Artemisia a pictat „Suzana și bătrânii”, inspirată de „Cartea lui Daniel” din Biblie. În povestire, doi bătrâni o privesc în secret pe Suzana în timp ce își face baie, iar apoi o amenință că o vor acuza, mințind că s-a întâlnit cu un tânăr, dacă nu vrea să se culce cu ei. Refuzând să se lase șantajată, Suzana este arestată și aproape omorâtă înainte ca Daniel să o salveze.

Pictura din 1610 a Artemisiei arată o Suzana nudă, care stă pe niște trepte de piatră, în timp ce doi bătrâni se apleacă deasupra ei. Unul dintre bărbați îi șoptește ceva la ureche celuilalt tovarăș, în timp ce al doilea bărbat vorbește cu Suzana – probabil amenințând-o.

Capul Suzanei este aplecat și întors în cealaltă parte și are o expresie de angoasă pe chip. Cu mâinile ridicate, pare că încearcă să se protejeze de cei doi bărbați. Cei doi pun la cale un complot. Suzana este denunțată si amenințată, dar nu face nimic pentru a se apăra.


Lasă un comentariu