Jean-Honore Fragonard – “Leagănul” (1767) sau cum să privim sub fusta unei tinere doamne

986

Click pe IMAGINE pentru MARIRE

“Leagănul” sau “L’Escarpolette” este un tablou celebru din secolul al XVIII-lea, pictat de maestrul francez Jean-Honoré Fragonard în anul 1767 şi reprezentând una din capodoperele erei rococo. Tabloul arată un tânăr ascunzându-se în tufişuri şi privind o femeie aflată într-un leagăn, ce este împinsă de soţul ei mai în vârstă, aflat în spate şi nefiind conştient de prezenţa amantului. În timp ce se află în leagăn, femeia permite amantului său secret să arunce o privire pe sub fusta sa, în timp ce îşi aruncă pantoful către statuia unui Cupidon; în spatele său, de partea soţului său, se află sculptura a doi îngeri, unul din ei parcă “privind” ca hipnotizat tot sub fusta tinerei femei…

Frumoasa doamnă mai poartă pe cap o “pălărie Bergere”, într-un mod ironic, căci este o pălărie folosită de ciobani, şi astfel aducând aminte de natură, puritate şi depărtarea faţă de tentaţiile murdare ale oraşului.

Se pare că această pictură a fost comandată de dramaturgul francez Charles Colle, care i-a cerut pictorului Fragonard să o picteze pe amanta sa, aflată pe un leagăn. Edmond James de Rothschild deţine o copie interesantă a acestui tablou, în care rochia tinerei doamne e de culoare albastră şi nu roză.

Minunat tablou!