Aqua Toffana, otrava creată de o femeie membră a unei societăţi secrete

169

Aqua Toffana este o otravă celebră, pe bază de trioxid de arsen, inventată către sfârşitul secolului al XVII-lea de către o femeie din Italia, cunoscută sub numele de Toffana. Această femeie a locuit la Palermo şi Neapole şi a făcut parte dintr-o asociaţie secretă – foarte numeroase de altfel pe vremea aceea – care se ocupa cu otrăvirile.

La data respectivă s-a observat, la Roma, că o serie de femei tinere deveneau peste noapte văduve şi că unii din soţi, cu care nevestele nu erau în relaţii bune, mureau pe neaşteptate. Bănuielile s-au îndreptat către o asociaţie formată din tinere văduve, prezidate de o femeie bătrână care se bucura de reputaţia de a prezice viitorul şi care prezisese moartea multor persoane. Graţie înşelătoriei unei curtezane, care juca rolul unei doamne doritoare să-şi înlăture soţul, misterul a fost lămurit. Toată banda a fost arestată şi judecată. Femeia care o prezida, Spara, de origine siciliană, cunoştea otrava de la Toffana, pe care o întâlnise la Palermo. Acolo, otrava se vindea în sticluţe mici având pe ele eticheta: „Manna di S. Nicolae di Bari” şi era ornată cu imaginea acestui sfânt.

Toffana se retrăsese într-o mănăstire pentru a scăpa de pedeapsă, dar a fost descoperită, judecată şi condamnată la moarte. Se spunea că otrava preparată de aceasta ar fi făcut peste 600 de victime, printre care se numărau Papa Pius al III-lea şi Papa Clement al XlV-lea. Aqua Toffana este, după Garelli, o soluţie de acid arsenios în apă de cymbaler, la care s-a adăugat tinctură de cantaride.