Misteriosul zeu „Stăpânul Universului”, din Palmyra antică, a fost identificat?

  •  
  •  
  •  
  •  

Identitatea unui zeu necunoscut, descris în inscripțiile din orașul antic Palmyra, situat în Siria actuală, i-a nedumerit de multă vreme pe oamenii de știință. Dar acum, un cercetător declară că a rezolvat cazul. Palmyra există de milenii, iar orașul a înflorit în urmă cu aproximativ 2.000 de ani ca şi centru de comerț care lega Imperiul Roman de rutele comerciale asiatice, cum ar fi Drumul Mătăsii.

Zeitatea anonimă este menționată în numeroase inscripții aramaice din Palmyra și este denumită „cel al cărui nume este binecuvântat pentru totdeauna”, „cel milostiv” sau „Stăpânul Universului”. Pentru a rezolva acest mister, Aleksandra Kubiak-Schneider, cercetătoare la Universitatea din Wroclaw din Polonia, a comparat inscripțiile din Palmyra cu inscripțiile găsite în Mesopotamia datând din mileniul I î.Hr. Ea a descoperit că zeii adorați în Mesopotamia erau identificaţi cu nume similare ca zeul anonim al Palmyrei. De exemplu, „Bel-Marduk” – zeul suprem al Babilonului – a fost numit și „cel milostiv”. Expresia „Stăpânul lumii” – un titlu similar cu „Stăpânul Universului” a fost uneori folosită pentru a se referi la Baalshamin, un zeu al cerului.

Kubiak-Schneider a declarat pentru mass-media din Polonia că zeul anonim menționat în inscripțiile din Palmyra nu este un singur zeu, ci e vorba de mai multe zeități ca Bel-Marduk și Baalshamin. Ea susține, de asemenea, că oamenii nu au menționat numele zeităților în semn de respect. În plus, atunci când oamenii scriau inscripții care invocă intervenția divină, ei nu au specificat întotdeauna un anumit zeu, ci se refereau mai degrabă la orice zeu care le auzea rugăciunile.

Un alt cercetător a fost de acord că zeitatea fără nume se referă probabil la mai multe zeități, dar crede că unele dintre textele babiloniene pe care le-a studiat Kubiak-Schneider datează cu secole înainte de inscripțiile din Palmyra.


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner