Dacă nu e Photoshop, această imagine, oferită de noul telescopul spaţial NASA James Webb, e cu adevărat spectaculoasă!


NASA a prezentat azi, 12 iulie 2022, primele 5 imagini preluate de noul telescop spațial James Webb, care a fost lansat la sfârşitul lui 2021. De departe, cea mai spectaculoasă imagine este cea din marginea Nebuloasei Carina. Nebuloasa Carina (numită şi NGC 3372, Nebuloasa Eta Carinae sau Caldwell 92) este o nebuloasă, una dintre cele mai mari și strălucitoare, din constelația Carena. Un nor izolat din partea stângă a nebuloasei este cunoscut ca Degetul lui Dumnezeu. Ea se află situată în galaxia noastră, fiind situată la o distanţă de aproximativ 8.500 de ani-lumină faţă de Pământ. Citez din descrierea de pe site-ul nasa.gov:

* Acest peisaj de „munţi” și „văi”, în care apar stele strălucitoare, reprezintă de fapt marginea unei regiuni tinere, din care se formează stelele, şi care este numită NGC 3324 (face parte din Nebuloasa Carina). Captată în lumină infraroșie de noul telescop spațial James Webb al NASA, această imagine dezvăluie pentru prima dată zone invizibile anterior în care se observă naşterea stelelor.

* Numită şi „Stâncile Cosmice”, imaginea aparent tridimensională a lui Webb arată ca niște munți stâncoși într-o seară luminată de lună. În realitate, este marginea cavității gigantice, gazoase din NGC 3324, iar cele mai înalte „vârfuri” din această imagine au o înălțime de aproximativ 7 ani lumină. Zona cavernoasă din nebuloasă s-a format ca urmare a radiațiilor ultraviolete intense și vânturilor stelare de la stele extrem de masive, fierbinți, tinere, situate în centrul bulei, deasupra zonei prezentate în această imagine.

* Radiația ultravioletă de la stelele tinere „sculptează” peretele nebuloasei, erodându-l încet. „Stâlpi” impresionanţi se ridică deasupra zidului strălucitor de gaz, rezistând acestei radiații. „Aburul” care pare să se ridice din „munţii” cerești este de fapt gaz fierbinte, ionizat și praf fierbinte care curge din nebuloasă din cauza radiației necruțătoare.

* James Webb poate dezvălui toate aceste lucruri complet ascunse în imaginile cu lumină vizibilă, datorită folosirii luminii infraroșii. Jeturile protostelare, care apar clar în această imagine, scapă din unele dintre aceste stele tinere. Cele mai tinere surse apar ca puncte roșii în regiunea întunecată și prăfuită a norului.

* Aceste observații ale NGC 3324 vor face lumină asupra procesului de formare a stelelor. James Webb va răspunde la unele dintre marile întrebări ale astrofizicii moderne: ce determină numărul de stele care se formează într-o anumită regiune? De ce se formează stelele cu o anumită masă?

* Webb va dezvălui și impactul formării stelelor asupra evoluției norilor gigantici de gaz și praf. În timp ce efectul stelelor masive – cu vânturile lor violente și energia mare – este adesea aparent, se știe mai puțin despre influența stelelor cu masă mică. Pe măsură ce se formează, aceste stele mai mici creează jeturi înguste, opuse, observate aici, care pot injecta multă energie în nori.

* Situat la aproximativ 7.600 de ani-lumină distanță, NGC 3324 a fost fotografiat de camera cu infraroșii apropiate (NIRCam) și cu instrumentul cu infraroșii medii (MIRI) de la telescopul Webb.

* NGC 3324 a fost catalogat pentru prima dată de James Dunlop în 1826. Vizibil din emisfera sudică, este situat în colțul de nord-vest al Nebuloasei Carina (NGC 3372), care se află în constelația Carina.

Imaginea spectaculoasă NASA la rezoluţie maximă o puteţi vedea direct AICI.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock