Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

În 2025 se va observa pe cerul nopţii o explozie colosală de lumină, ca urmare a ciocnirii a 2 găuri negre – cred astronomii


O echipă de astronomi condusă de cercetătorul An Tao, de la Observatorul Astronomic din Shanghai al Academiei Chineze de Științe a descoperit un comportament ciudat într-o galaxie, realizând că unul dintre cele mai așteptate evenimente din astronomia modernă s-ar putea întâmpla în următorii 3 ani: ciocnirea a 2 găuri negre supermasive. O investigație indică faptul că variațiile luminii captate în galaxia SDSS J1430+2303 sunt rezultatul momentelor anterioare coliziunii dintre 2 găuri negre supermasive.

Experții estimează că masa combinată a ambelor găuri negre este de aproximativ 200 de milioane de Sori. Mai mult, ei sunt siguri că acest eveniment va fi vizibil de pe Pământ. De asemenea, astronomii cred că cele două găuri negre se vor fuziona într-o gaură mult mai mare, provocând o explozie de lumină. În ciuda tuturor studiilor, încă nu se poate stabili clar că un astfel de eveniment se va întâmpla. Dar astronomii sunt siguri că, dacă se va întâmpla, acest eveniment va avea loc în anul 2025.

Trebuie menționat faptul că nu este prima dată când sunt detectate 2 găuri negre supermasive pe cale să se ciocnească. Cu toate acestea, această ciocnire ar putea duce la o explozie mult mai mare. Potrivit studiului, coliziunea dintre găurile negre este iminentă în termeni cosmici. Aceasta înseamnă că, în loc să ia secole așa cum se credea iniţial, se va întâmpla într-o perioadă de cel mult 3 ani. Dar, așa cum am menționat anterior, nu este prima dată când se observă ciocnirea a 2 găuri negre. În 2015 și datorită măsurătorilor efectuate de LIGO, oamenii de știință au reușit să detecteze primele unde gravitaționale generate de coliziunea a 2 găuri negre – un eveniment care a avut loc acum 1,3 miliarde de ani.

Acest lucru a declanșat o revoluție în astronomie, deoarece a fost prima dată când acest tip de undă a fost capturată. Mai mult, s-a confirmat una dintre teoriile lui Albert Einstein. Dar există diferențe între evenimentul menționat și cel care poate avea loc în următorii 3 ani, iar acesta din urmă va fi mult mai mare. De fapt, va fi atât de puternic încât poate fi văzut de pe Pământ într-o explozie colosală de lumină. Oricum, experții au declarat că ceva foarte ciudat se întâmplă în centrul galaxiei SDSS J1430+2303. Fie că sunt 2 găuri negre supermasive pe cale să se ciocnească sau e vorba de un alt eveniment cosmic necunoscut.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): studiul ştiinţific „X-ray view of a merging supermassive black hole binary candidate SDSSJ1430+2303: Results from the first ~200 days of observations” / arxiv.org

 


Lasă un comentariu