Misterul întunecat al sateliţilor bizari ai planetei Marte – Phobos şi Deimos

1813

Formele și culorile ciudate ale sateliţilor marțieni, Phobos și Deimos, au creat o dezbatere de lungă durată despre originile lor. Fețele întunecate ale sateliţilor se aseamănă cu asteroizii primitivi ai sistemului solar exterior, sugerând că sateliţii ar putea fi asteroizi prinși cu mult timp în urmă, datorită atracției gravitaționale a lui Marte. Dar formele și unghiurile orbitelor sateliţilor nu se potrivesc acestui scenariu.

Alți cercetători au sugerat că sateliţii s-au format ca urmare a unui impact devastator cu Marte. Şi această ipoteză pare a fi adevărată. O nouă privire asupra datelor de 20 de ani din misiunea Mars Global Surveyor susține ideea că sateliţii de pe Marte s-au format după ce un impact mare asupra planetei a aruncat multe pietre pe orbita “planetei roşii”, potrivit unui nou studiu publicat în “Journal of Geophysical Research: Planets”.

Astfel, în urma unei noi simulări pe calculator, s-a constatat că cei doi sateliți naturali ai lui Marte au provenit din dezintegrarea unei luni mult mai mari, în urmă cu 1 – 2,7 miliarde de ani. Această lună veche a fost probabil lovită de un alt corp și s-a dezintegrat în urma impactului, iar Phobos și Deimos sunt rămășițele acelei luni pierdute.