Noul telescop spaţial NASA James Webb ar putea detecta viaţă extraterestră de pe exoplanetele din galaxia noastră


Imagine: maxpixel.net (Commons Creative – free)

Telescopul spațial NASA James Webb (JWST), lansat în decembrie 2021, se află acum în proces de aliniere a oglinzilor sale pentru pregătirea funcționării. În câteva luni, cel mai puternic telescop spațial construit vreodată își va pune ochii pe stele. Astronomii speră că ceea ce vede JWST va schimba modul în care înțelegem Universul nostru, așa cum a făcut telescopul spațial Hubble.

O capacitate tentantă pe care JWST o oferă, pe care Hubble nu a putut-o, este oportunitatea de a vizualiza în mod direct planetele care orbitează în jurul stelelor îndepărtate și de a detecta semnele de viață.

Posibilitatea detectării de la distanță a biosemnăturilor a fost un subiect fierbinte în ultimii ani. În propriul nostru sistem solar, recenta descoperire a fosfinei în atmosfera lui Venus a stârnit speculații că substanța chimică ar putea fi creată de o formă de viață microbiană. În mod similar, experții în teledetecție au propus că viața vegetală – care folosește fotosinteza pentru energie – ar putea fi detectată în unde infraroșii, deoarece clorofila absoarbe lumina vizibilă, dar se arată strălucitor în infraroșii. O fotografie cu un singur pixel a unei planete îndepărtate ar putea conține suficiente informații pentru a ne spune dacă există viață biologică, pe baza informațiilor stocate în lungimile de undă ale luminii care ajung la lentila telescopului.

Dar cum rămâne cu viața inteligentă? Ar putea JWST să detecteze civilizații asemănătoare cu ale noastre? Cum le-am căuta? Cele mai bune răspunsuri vin din înțelegerea cum arată prezența umanității pe Pământ din spațiul cosmic. Noi eliberăm căldură reziduală (industrie și case) și lumină artificială noaptea, dar poate cel mai important este că producem substanțe chimice care ne umplu atmosfera cu compuși care altfel nu ar fi prezenți. Acești constituenți atmosferici artificiali ar putea fi detectaţi de un telescop puternic de către o civilizaţie extraterestră din galaxia noastră.

O lucrare recentă disponibilă pe ArXiv a examinat posibilitatea utilizării Telescopului spațial NASA James Webb pentru a căuta poluanți industriali în atmosferele exoplanetelor. Lucrarea s-a concentrat în special pe clorofluorocarburile (CFC), care, pe Pământ, sunt produse industrial ca agenți frigorifici și agenți de curățare. CFC-urile au creat o gaură masivă în stratul de ozon al Pământului în anii 1980, înainte ca interzicerea internațională a utilizării lor în 1987 să contribuie la reducerea nivelului de CFC înapoi la niveluri mai puțin dăunătoare. Acești agenți poluanţi, cu efect de seră şi cu timpi lungi de rezidență în atmosferă, dacă se găsesc în altă parte a galaxiei, sunt aproape siguri că vor fi rezultatul unei civilizații capabile de industrializare.

Cu alte cuvinte, unele dintre cele mai rele produse secundare ale umanității – poluarea noastră – ne-ar putea face detectabili. Și înseamnă că am putea găsi alte specii extraterestre capabile să producă o poluare asemănătoare.

Însă, există unele limitări ale capabilităților de găsire a CFC-urilor de către JWST. Dacă steaua-gazda a unei exoplanete este prea strălucitoare, ea va diminua semnalul. Un exemplu din apropiere este TRAPPIST-1, o stea pitică roșie aflată la 40 de ani-lumină distanță, cu mai multe planete de dimensiunea Pământului, orbitând în zona locuibilă. JWST ar putea vedea CFC-uri de pe planetele lui TRAPPIST-1, deoarece steaua slabă nu va diminua CFC-urile în același mod în care ar face-o o stea strălucitoare, precum Soarele nostru (o stea de tip G). În schimb, un telescop asemănător JWST, aflat în sistemul stelar TRAPPIST-1 nu ar putea vedea CFC-urile Pământului – Soarele nostru este pur și simplu prea strălucitor.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): studiul de pe ArXiv

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock