În 2013, telescopurile Magellan de la Observatorul Las Campanas din deșertul Atacama (Chile) au descoperit o exoplanetă gigantică, numită HD 106906 b, ce este de 11 ori mai masivă decât planeta Jupiter, şi care orbitează două stele binare aflate la 336 de ani-lumină faţă de noi.
La început, astronomii nu știau nimic despre orbita acestei planetei uriaşe. Pentru a o afla, era nevoie de ceva pe care doar telescopul spațial Hubble putea să-l facă: să se colecteze măsurători foarte precise ale mișcării exoplanetei, pe parcursul a 14 ani, imagini aflate în arhiva Hubble.
Exoplaneta se află extrem de departe de cele două stele binare pe care le orbitează: la circa 730 de u.a. (adică de 730 de ori distanța Pământului faţă de Soare). Să amintim că fosta planetă Pluto (considerată cea mai îndepărtată planetă până în anii ’90) se află situată la circa 35 u.a. distanţă. Această distanţă enormă a făcut extrem de dificilă determinarea orbitei exoplanetei în jurul celor două stele binare, determinându-se o valoare de aproximativ 15.000 de ani pământeşti. Astfel, se pare că exoplaneta se târăște foarte încet de-a lungul orbitei sale, având în vedere atracţia gravitațională slabă a celor două stele binare.
Şi mai mult decât atât, s-a determinat că HD 106906 b are o orbită extremă de nealiniată, alungită și externă discului de praf care înconjoară stelele exoplanetei. Discul de praf are în sine are un aspect foarte neobișnuit, probabil datorită atracţiei gravitaționale a planetei gigantice.
De ce este atât de importantă această descoperire? Pentru că demult s-a avansat ideea că la marginea sistemului nostru solar s-ar afla o planetă gigantică necunoscută, cu o orbită extrem de mare (de ordinul miilor de ani). Iar această observaţie a unei exoplanete asemănătoare, cu o orbită neobişnuită, ar putea fi o indicaţie că „planeta X” nu e doar un mit. Această planetă X a fost numită „Nibiru” de către vechii sumerieni, ale căror scrieri au fost interpretate de cercetătorul Zecharia Sitchin. El spune că „planeta X” (planeta-baştină a extratereştrilor Anunnaki) ar avea o orbită de 3.600 de ani şi, atunci când se apropie de Terra, produce multe dezastre pe planeta noastră. Descoperirea exoplanetei HD 106906 b este o dovadă că astfel de orbite ciudate sunt posibile.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): phys.org