O mulţime de planete ar putea orbita găuri negre supermasive, aşa cum Pământul orbitează Soarele


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Se pare că planetele ar putea orbita o gaură neagră, în același mod în care propria noastră planetă orbitează Soarele. Aşadar, imaginaţi-vă un sistem planetar, având planete de zece de ori masa Pământului, toate orbitând o gaură neagră supermasivă. S-ar putea să sune ciudat, dar ar putea exista un astfel de sistem planetar?

„În condiții potrivite, planetele ar putea fi formate chiar și în medii dure, cum ar fi în jurul unei găuri negre”, a spus prof. Keiichi Wada de la Universitatea Kagoshima din Japonia.

Trebuie reţinută ideea că discurile de praf din care se formează planetele nu apar doar în jurul stelelor tinere – ele pot apărea și în jurul găurilor negre. De ce atunci planetele nu s-ar putea forma într-un astfel de mediu?

„Calculele noastre arată că zeci de mii de planete, având de 10 ori masa Pământului ar putea fi formate în jurul unei găuri negre, aflată la o distanţă de 10 ani-lumină”, a spus prof. Eiichiro Kokubo, de la Observatorul Astronomic Național al Japoniei. „În jurul găurilor negre, pot exista sisteme planetare la scară uluitoare.”

Pentru a vă face o idee: discul de praf din jurul unei găuri negre supermasive poate conține de un miliard de ori masa unui disc protoplanetar din jurul unei stele. Totuşi, depistarea efectivă a planetelor într-un astfel de sistem este probabil să se dovedească o adevărată provocare.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): phys.org

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock