Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Mesajul ascuns, în cod ASCII, în paraşuta robotului spaţial NASA Mars Perseverance. Care este acesta?


Când recent au fost publicate înregistrări care arată ultimul robot NASA Mars Perseverance care coboară pe suprafața marțiană, atenția majorității oamenilor a fost atrasă de peisajul spectaculos cu nuanțe roșii de pe planeta Marte.

Unii observatori cu ochi de vultur au reușit totuși să observe ceva cu totul neașteptat: un mesaj ascuns în modelul roșu și alb al parașutei robotului. Deși dintr-o privire ar putea să nu pară nimic semnificativ, modelul arată 3 cuvinte în cod binar, secțiunile roșii fiind 1, secțiunile albe fiind 0 și fiecare dintre cele trei rânduri reprezentând un cuvânt diferit.

Dacă convertiți totul în 1 și 0 și le traduceți în cod ASCII pentru computer, veți ajunge la mesajul „dare mighty things”, adică „îndrăznește lucruri măreţe”. Acesta se întâmplă să fie motto-ul folosit de Jet Propulsion Laboratory al NASA și a fost preluat dintr-un discurs susținut de Theodore Roosevelt în 1899: „Este mult mai bine să îndrăznești lucruri mărețe, să câștigi victorii glorioase, chiar dacă ai trecut prin eșecuri, decât să fii acele spirite sărace care nu bucură mult nici nu suferă mult, căci ei trăiesc într-un amurg gri, care nu cunoaște victoria nici înfrângerea”.

Ca un extra bonus, modelul suplimentar pe marginea exterioară a parașutei poate fi tradus în mod similar în coordonatele GPS precise ale lui Jet Propulsion Laboratory.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): theguardian.com


Lasă un comentariu