Marea eclipsă de soare din anul 556 î.Hr. s-a datorat trecerii planetei Nibiru deasupra Soarelui? O enigmă a unei tăbliţe sumeriene…


Eclipsele solare sunt evenimente astronomice binecunoscute încă din Antichitate; ele se întâmplă atunci când Luna, trecând pe un anumit traseu între Pământ şi Soare, umbreşte temporar Soarele. Doar un mic procent din eclipsele de soare sunt totale. Întinderea, durata şi calea întunecării totale variază de la o trecere la alta, datorită mereu schimbătorului dans triplu – orbital dintre Soare, Pământ şi Lună, plus revoluţia zilnică a Pământului şi schimbării înclinării sale axiale.

Astronomii sumerieni aveau cunoştinţe temeinice despre acest fenomen, numindu-l „atalu shamshi”. De exemplu, o eclipsă de Soare a cărei traiectorie a trecut peste Asiria s-a întâmplat în 762 î.Hr., ea fiind urmată de alta în 584 î.Hr., care a fost văzută din toate ţinuturile Mediteraneene, cu totalitate deasupra Greciei.

Însă, aşa cum spune o tăbliţă antică, în anul 556 î.Hr., s-a petrecut o eclipsă de soare extraordinară „nu la vremea aşteptată“. Dacă n-a fost datorată mişcărilor predictibile ale Lunii, ar fi putut fi cauzată de o trecere neobişnuit de aproape a legendare planete Nibiru (sau planeta X)? Iată ce scrie pe tăbliţă:

„La început discul solar,
Nu la timpul aşteptat,
A devenit întunecat,
Şi s-a oprit în strălucirea Marii Planete.
În ziua a 30-a [a lunii] a fost
Eclipsa Soarelui”.

Ce înseamnă mai exact cuvintele cum că Soarele întunecat „s-a oprit în strălucirea Marii Planete“? Deşi tăbliţa însăşi nu oferă o dată pentru acea eclipsă, este posibil ca neaşteptata şi extraordinara eclipsă de soare a fost cumva cauzată de întoarcerea lui Nibiru, „marea planetă radiantă-strălucitoare“; dar dacă eclipsa a fost cauzată direct de planeta însăşi, sau de efectele „strălucirii“ ei (atracţia gravitaţională sau magnetică) asupra Lunii?


Lasă un comentariu