Megastructura gigantică din jurul Soarelui nostru – Discul Alderson. Am putea trăi acolo?


Este posibil ca Pământul să nu rămână locuibil pentru totdeauna. Ar putea fi înghițit de o erupție solară masivă sau poate deveni prea fierbinte din cauza schimbărilor climatice, ori ar putea fi distrus de un asteroid enorm. Dar, dacă am putea supraviețui tuturor acestor dezastre? Construind o megastructură spațială mai mare decât Soarele însuși…

Discul Alderson este o ipotetică megastructură spațială artificială, precum Sfera Dyson, care ar putea deveni într-o bună zi casa umanității. Discul este un platou uriaș cu o grosime de câteva mii de kilometri, în mijloc găsindu-se Soarele; dar cum ar fi viața pe o astfel de structură?

Perimetrul exterior al unui Disc Alderson ar avea aproximativ orbita planetei Marte sau Jupiter. Acest disc este suficient de mare, încât ar avea o masă mai mare decât cea a Soarelui.

Gaura in mijlocul discului ar fi înconjurată de un zid înalt, pentru a împiedica atmosfera „să evadeze”. Tensiunile mecanice din disc ar fi cu mult peste ceea ce poate suporta orice material cunoscut, astfel încât o asemenea construcţie ar fi posibilă atunci când ingineria va deveni suficient de avansată. Construirea unei asemenea megastructuri ar necesita o cantitate de material care depășește cu mult materialele găsite în sistemul nostru solar.

Viața ar putea exista pe ambele părți ale discului, deși în apropierea Soarelui căldura ar face viața imposibilă fără protecție. În schimb, mai îndepărtate de Soare, ființele vii ar îngheța. Prin urmare, pentru ca o astfel de structură să fie locuibilă, ar trebui să includă un număr mare de sisteme de susținere a vieții. Suprafața locuibilă ar fi echivalentul a zeci de milioane de Pământ-uri.

Deoarece Soarele rămâne staționar, nu ar exista un ciclu zi / noapte, ci doar un amurg perpetuu. Cam SF întreaga poveste, nu?


Lasă un comentariu