Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Un cluster galactic ce seamănă cu nava spaţială USS Enterprise (din filmul SF “Star Trek”) a fost descoperit la 1,6 miliarde de ani-lumină de Pământ

169

blankNASA a dat publicităţii o imagine a unui cluster galactic îndepărtat, care seamănă destul de mult cu nava spaţială din filmul/serialul SF “Star Trek”, USS Enterprise. Imaginea compusă prezintă clusterul galaxiilor Abell 1033, care este în sine o fuziune între două grupuri de galaxii mai mici – cele mai mari structuri din Univers care sunt ținute împreună de gravitație. Aceste regiuni vaste ale spațiului pot conține mii de galaxii și cântăresc trilioane de mase solare. Clusterul este situat la aproximativ 1,6 miliarde de ani lumină de Pământ.

Imaginea este alcătuită din date din mai multe surse diferite, printre care Observatorul de radiații X de pe Chandra (purpuriu) și rețeaua Low Frequency Array (LOFAR) de la NASA (albastru).

USS Enterprise (NCC-1701) este o navă fictivă din franciza Star Trek. În “Star Trek: Seria originală” este descrisă misiunea echipajului ei: “de a explora noi și ciudate lumi, de a căuta noi forme de viaţă și noi civilizații, de a merge acolo unde niciun om nu a mai fost înainte”, sub comanda căpitanului James T. Kirk. Designul navei de bază a constituit una dintre imaginile cele mai iconice din domeniul științifico-fantastic. O versiune refăcută a navei apare în primele trei filme Star Trek. În filmul din 2009 Star Trek, care are loc într-o cronologie alternativă, apare o versiune modificată a navei originale Enterprise.

blank

blank

Surse: chandra.si.edu (traducerea si adaptarea proprie), wikipedia.org
Foto: NASA / SDSS / LOFAR et al., Smithsonian National Air & Space Museum
Orgoni Crystal