Astronomii au găsit cel mai mare diamant natural din Univers: el are 10 miliarde de trilioane de trilioane de carate!


Cel mai mare diamant din Univers nu se află pe Pământ. BPM 37093 sau V886 Centauri este o stea pitică albă, cu o atmosferă de hidrogen și o masă neobișnuit de mare de aproximativ 1,1 ori mai mare decât cea a Soarelui. Piticele albe sunt stele „moarte”. Iar miezul stelei pitice albe V886 Centauri este un diamant de 10 miliarde de trilioane de trilioane de carate.

Carbonul și oxigenul formează cea mai mare parte din compoziția stelei, dar oamenii de știință au detectat carbon asemănător unui diamant în interior. Pe măsură ce o pitică albă se răcește și se cristalizează, se formează diamantele. Oamenii de știință spun că 90% din masa lui V886 Centauri s-a solidificat. V886 Centauri a fost numită „Lucy” după cântecul formaţiei rock Beatles.

Astronomii spun că este cel mai mare diamant din Cosmos cunoscut până acum și demonstrează soarta sistemului solar. Soarele nostru ar putea muri în cinci miliarde de ani și ar putea deveni o pitică albă. Şi poate deveni un V886 Centauri asemănător unui diamant.

În anii 1960, s-a prezis că, pe măsură ce o stea pitică albă se răcește, materialul său ar trebui să se cristalizeze, începând din centru. Când o stea pulsează, observarea pulsațiilor sale oferă informații despre structura sa. BPM 37093 a fost observat pentru prima dată a fi o variabilă pulsatorie în 1992, iar în 1995 s-a subliniat că aceasta este un potențial test al teoriei cristalizării. În 2004, Antonio Kanaan și o echipă de cercetători de la Whole Earth Telescope au estimat, pe baza acestor observații astronomice, că aproximativ 90% din masa lui BPM 37093 s-a cristalizat.


Lasă un comentariu