Misterul întunecării stelei gigantice Betelgeuse. Ce s-a întâmplat cu acest astru portocaliu, aflat la doar 700 de ani-lumină faţă de noi?


La sfârșitul anului 2019, înainte ca pandemia să înfricoşeze omenirea, posibilitatea ca celebra stea gigantică portocalie Betelgeuse să explodeze şi să se transforme în supernovă a captat atenţia întregii lumi. De ce? Pentru că Betelgeuse trecea printr-o perioadă bruscă de diminuare a luminozităţii sale, perioadă ce s-a întins pe câteva luni (de la sfârșitul anului 2019 și până la începutul anului 2020). Steaua devenise până la de 10 ori mai întunecată decât de obicei, iar oamenii de ştiinţă se întrebau ce-ar putea fi.

Acum însă, un nou studiu realizat de Miguel Montargès de la Observatorul de Paris (Franța), împreună cu colegii săi, şi publicat în revista „Nature”, îşi propune să rezolve acest mister.

De fapt, Betelgeuse, situată la circa 700 de ani-lumină distanță de Pământ, a fost eclipsată de propriul praf de stele. Supergigantele roșii sunt cele mai mari stele din Univers, reprezentând o etapă în evoluția stelelor uriașe, care se extind spre exterior, încep să se răcească și apoi pierd masă, totul finalizându-se cu o mare explozie.

Observațiile asupra lui Betelgeuse par să demonstreze că întunecarea stelei de la sfârşitul anului 2019 a fost cauzată de un incident de pierdere în masă. Steaua a expulzat o mulţime de gaz lângă o regiune din porțiunea sudică a suprafeței sale; răcirea gazului expulzat a permis acestuia să se transforme în praf de stele.

Concluzionând, steaua uriașă Betelgeuse nu va deveni supernovă prea curând, ci cândva în următorii 100.000 de ani…

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): cnet.com

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock