NASA a observat „pânze de păianjen” misterioase într-o regiune neexploatată până acum, în apropiere de ecuatorul lui Marte. Roverul Curiosity a fost trimis să cerceteze aceste structuri bizare – care acoperă o porțiune de 10 până la 15 km din deșertul marțian – pentru a căuta semne că această lume dezolată a susținut cândva viața extraterestră. Geologii bănuiesc că pânzele de păianjen sunt o versiune gigantică a unui tip de minerale cristalizate, care apar în interiorul unor peșteri de pe Pământ. Unele dintre cele mai asemănătoare „pânze de păianjen” din America pot fi văzute pe tavanul Peșterii Vânturilor din Dakota de Sud. Formele sale asemănătoare pânzei de păianjen sunt create pe măsură ce apa minerală cu carbonat de calciu se infiltrează în crăpăturile dintre rocile mai moi, se întărește în cristale și rămâne la fel, pe măsură ce celelalte roci se erodează în timp.
Dar „pânza de păianjen” imensă de pe Marte diferă prin faptul că a fost probabil formată din apa de mare marțiană și ar putea fi prins fosile de viață antică în rețeaua sa. „Acestea includ minerale care au cristalizat sub pământ, acolo unde ar fi fost mai cald”, potrivit geologului de la Universitatea Rice, Dr. Kirsten Siebach. „Microbii Pământului timpuriu ar fi putut supraviețui într-un mediu similar”, a explicat doctorul Siebach, făcând din „apa lichidă sărată” care a creat aceste rețele marțiane o locație ideală pentru a găsi dovezi fosile persistente ale microbilor extratereştri antici.
Descoperirea vine în momentul în care cercetătorii australieni au descoperit că un meteorit marțian, care s-a prăbușit în nord-vestul Africii, oferă mai multe dovezi ale apei fierbinți pe Marte. O analiză chimică a acelui meteorit sugerează că condițiile erau propice pentru ca viața acvatică să se dezvolte pe cel mai apropiat vecin al Pământului în urmă cu peste 4 miliarde de ani. De când a coborât pentru prima dată pe suprafața marțiană pe 6 august 2012, roverul Curiosity a explorat „planeta roșie” în căutarea semnelor de viață.