Roverul Perseverance al NASA a descoperit „pete de leopard” pe o stâncă roșiatică supranumită „Cascada Cheyava” în craterul Jezero de pe Marte, în iulie 2024. Oamenii de știință cred că petele ar putea indica că, cu miliarde de ani în urmă, reacțiile chimice din această rocă ar fi putut susține viața microbiană; sunt luate în considerare alte explicații.
Analiza instrumentelor de la bordul roverului indică că roca posedă calități care se potrivesc cu definiția unui posibil indicator al vieții antice. Roca prezintă semnături chimice și structuri care ar fi putut fi formate de viață cu miliarde de ani în urmă, când zona explorată de rover conținea apă curgătoare. Alte explicații pentru caracteristicile observate sunt luate în considerare de către echipa științifică și vor fi necesari pași viitori de cercetare pentru a determina dacă viața antică de pe Marte este o explicație validă.
Roca – cea de-a 22-a probă de rocă a roverului – a fost colectată pe 21 iulie 2024, în timp ce roverul explora marginea de nord a Neretva Vallis, o vale străveche a unui fost râu, care măsoară 400 de metri lățime şi care a fost sculptată de apa care se afla în craterul Jezero cu mult timp în urmă.
Sursa: astrobiology.com
Se pare că NASA a provocat „valuri” în lumea ştiinţifică în ultima perioadă, odată cu descoperirile ei de pe planeta Marte. Astfel, roverul Curiosity al NASA a făcut o descoperire interesantă pe Marte: cristale de sulf pur de culoare verde-gălbuie, nemaivăzute până acum pe „planeta roşie”. Citiţi mai multe AICI: Oficial NASA: „Pe Marte am făcut cea mai ciudată descoperire din întreaga misiune și cea mai neașteptată”.