Cercetătorii din Australia au descoperit un lucru fascinant despre marea noastră vecină, galaxia Andromeda


Vecina noastră cea gigantică, galaxia Andromeda, are o dimensiune asemănătoare cu galaxia noastră, Calea Lactee, spune un nou studiu realizat de astronomii de la Centrul Internațional de Cercetare pentru Radio Astronomie (ICRAR) din Australia.

Până acum, se credea că Andromeda era de două până la trei ori mai mare decât Calea Lactee și că propria noastră galaxie ar fi în cele din urmă „ingerată” de vecina noastră mai mare. Însă, astronomii de la ICRAR Australia au folosit o tehnică nouă pentru a măsura viteza necesară pentru a scăpa de atracţia gravitaţională a unei galaxii şi au descoperit că masa lui Andromeda este de 800 de miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui, la fel ca și masa Căii Lactee.

„Când o rachetă este lansată în spațiu, ea este aruncată cu o viteză de 11 km/s pentru a depăși atracţia gravitațională a Pământului”, a declarat dr. Prajwal Kafle, astrofizician la ICRAR Australia. „Galaxia noastră, Calea Lactee, este de peste un trilion de ori mai grea decât planeta noastră, astfel încât, pentru a scăpa de atracţia gravitațională trebuie să lansăm racheta cu o viteză de 550 km/s. Am folosit această tehnică pentru a determina masa lui Andromeda.”

Dr. Kafle a spus că cercetarile sugerează că oamenii de ştiinţă au supraestimat anterior cantitatea de materie întunecată din galaxia Andromeda. „Prin examinarea orbitelor stelelor de mare viteză, am descoperit că această galaxie are mult mai puțin materie întunecată decât se credea anterior, adică doar o treime”, a spus el.

Calea Lactee și Andromeda sunt două galaxii spiralate gigantice din Universul nostru local, iar lumina are nevoie de două milioane de ani pentru a ajunge între ele. Cercetătorii cred că cele două galaxii vor fuziona la un moment dat (vedeţi articolul meu din 2009 – Coliziunea dintre Calea Lactee şi Andromeda ne va trimite la marginea Universului). Cum Andromeda nu mai este considerată acum „fratele mai mare al Căii Lactee”, sunt necesare noi simulări pentru a afla ce se va întâmpla când cele două galaxii se vor ciocni.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): academic.oup.com

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock