Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

O emisie radio rapidă se repetă din spaţiul cosmic la fiecare 157 de zile. Ne transmit extratereştrii vreun mesaj?


Astronomii au descoperit o emisie radio rapidă (Fast Radio Burst – FRB) care se repetă într-un ciclu de buclă la fiecare 157 de zile și pentru care nu se poate identifica sursa.

FRB-urile sunt impulsuri radio tranzitorii, de lungime cuprinsă între o fracțiune de milisecundă și câteva milisecunde, cauzate de un proces astrofizic cu energie mare, încă neînțeles. Deși extrem de energic la sursă, puterea semnalului care ajunge pe Pământ a fost descrisă ca fiind de 1.000 de ori mai slab decât de la un telefon mobil de pe Lună. Totuşi, se crede că FRB-urile generează un miliard de ori mai multă energie decât orice obiect cunoscut din galaxia noastră. De fapt, această energie este egală cu ceea ce ar fi produs de 500 de milioane de sori, potrivit NASA.

Oamenii de știință au descoperit că FRB-ul 121102 – unul dintre cei mai cunoscuți FRB-uri active descoperite – repetându-şi emisiile de mai multe ori de la descoperirea sa în 2012, are un anumit model. Conform unui studiu care cuprinde noi observații și cercetări publicate anterior, FRB 121102 prezintă o activitate repetată de emisii pentru o perioadă de aproximativ 90 de zile, pentru ca apoi să facă o pauză timp de aproximativ 67 de zile. Apoi, acest ciclu întreg de 157 de zile se repetă din nou.

Detectarea unei periodicități a FRB-ului arată că sursa nu poate fi o stea de neutroni, cum s-a presupus anterior. Iar acum oamenii de știință trebuie să determine originea acestor emisii. „Această descoperire interesantă evidențiază cât de puțin știm despre originea FRB-urilor”, a spus fizicianul și astronomul Duncan Lorimer, de la Universitatea West Virginia. „Pentru a obține o imagine mai clară despre aceste surse periodice și pentru a elucida originea lor, vor fi necesare observații suplimentare asupra unui număr mai mare de FRB-uri.”

Unii oameni de ştiinţă speculează că aceste FRB-uri ar putea fi „coliziuni cu găurile negre”, şi, de ce nu, ar putea avea chiar şi o origine artificială. Ne transmit extratereştrii vreun mesaj?

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): themindunleashed.com