Teoria „Big Bang” e una falsă? Ar putea Universul nostru să fie unul etern?

 • 323
 •  
 •  
 •  
  323
  Shares

Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

„Big Bang” sau „Marea Explozie” este modelul cosmologic acceptat de marea majoritate a oamenilor de ştiinţă, căci ar explica apariţia Universului în care trăim. Teoria spune că Universul s-a extins de la o singularitate primordială fierbinte și densă, acum aproximativ 13 miliarde de ani. Astfel, au apărut materia, energia, spaţiul şi timpul. Teoria Big Bang încearcă să explice de ce Universul se extinde permanent încă de la apariția sa, și de ce pare a fi uniform în toate direcțiile.

Însă, nu toţi oamenii de ştiinţă acceptă acest model. Printre acești critici se află şi fizicianul de la Universitatea din Princeton, Paul Steinhardt. Acesta nu îşi explică de ce a existat un moment de extindere masivă a spațiului Universului, denumită „epocă inflaționistă”, după care creşterea a încetinit rapid la ritmul de expansiune văzut astăzi. De ce s-a schimbat ritmul de expansiune?

Într-adevăr, astăzi când ne uităm, observăm că Universul arată destul de plat și uniform, materia și energia fiind distribuite aproape uniform. De ce aşa şi nu altfel? De aceea, în locul teoriei „Big Bang-ului”, Paul Steinhardt și alți oameni de știință au lansat teoria „Big Bounce”, adică „Marele Salt”. Există mai multe versiune ale lui Big Bounce, dar, în esență, teoria se reduce la ideea că Universul este prins într-un ciclu în care se extinde după Big Bang, apoi începe să se contracte. Unele teorii spun că se contractă până la o singularitate și explodează din nou într-un nou Big Bang, în timp ce alte teorii sugerează că Universul se contractă într-un punct chiar deasupra unei singularități.

Dar, acest proces de contracție oferă Universului timp pentru a deveni uniform peste tot. Atunci când se produce saltul, toată materia este destul de uniformă, devenind dezordonată în timp. În prezent trăim într-o perioadă în care Universul este ordonat, dar va deveni dezordonat odată cu trecerea timpului. Odată ce începe să se contracte, Universul devine din nou din ce în ce mai ordonat. Pe măsură ce se contractă din ce în ce mai mult, materia și energia sunt distribuite mai uniform în întregul Univers. Aşadar, s-ar putea ca Universul nostru să nu aibă un început cert și să nu aibă niciun sfârșit definit – ar putea pur şi simplu să fie etern.


 • 323
 •  
 •  
 •  
  323
  Shares

Adblock Detectat

Intretinerea acestui site este una costisitoare. Singurele venituri care ne sustin activitatea sunt din publicitatea on-line. Browserul dvs. are instalat un ad-blocker care nu permite afisarea acestora. Pentru citirea articolului, va rugam sa dezactivati modulul Adblock (whitelist / Pause on this site). Va multumim pentru intelegere!

Refresh Page