Structură de cristal stranie de diamant descoperită în interiorul meteoritului „Canionul diavolului”


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free) + prelucrare proprie

Recent, un grup de cercetători a făcut o descoperire în interiorul unui meteorit. Aceste fragmente din spațiul cosmic ne-ar putea ajuta să înțelegem cum este compus sistemul solar și chiar Universul. În plus, sunt obiecte enigmatice, care sunt studiate constant de oamenii de știință.

O echipă internațională de cercetători a făcut o descoperire neașteptată în timp ce studia diamantele care s-au format acum 50.000 de ani. Structurile de cristal de diamant au fost produsul impactului puternic cauzat de căderea unui asteroid pe Pământ. Ei au găsit proprietăți unice și extraordinare în interiorul meteoritului; în cristale se afla o structură minusculă ciudată care nu a mai fost văzută până acum. Ceea ce s-a observat la microscop au fost prezenţa unor figuri împletite cu forme de diamante și grafit, iar pentru cercetători aceasta a fost o descoperire foarte importantă.

Potrivit studiilor, meteoritul s-a ciocnit cu Pământul în urmă cu 50.000 de ani, dar a fost găsit pentru prima dată în deșertul Arizona în 1891. Cunoscut sub numele de „Canionul Diavolului”, oamenii de știință au fost nevoiți să folosească tehnici avansate de studiu pentru a analiza ceea ce se afla înăuntru. Diamantele din interiorul meteoritului nu sunt asemănătoare cu diamantele obișnuite, care se formează sub pământ unde există temperaturi foarte înalte.

După multe încercări și studii, oamenii de știință au reușit să recreeze diamantul din „Canionul Diavolului” într-un laborator. Folosind aer comprimat și praf de pușcă, au propulsat discuri de grafit cu aceste două materiale cu o viteză de 24.100 km/h. Drept urmare, a fost obținută o replică a acestui mineral. Cu toate acestea, diamantul original poate fi format numai atunci când meteoriții se ciocnesc cu Pământul la viteze extrem de mari.

Ce este special la proprietățile diamantului original? Cel mai surprinzător lucru despre această descoperire este dat de faptul că proprietățile care se află în interiorul meteoritului ar putea fi folosite pentru a dezvolta un nou tip de electronică. Intrigați de ceea ce ar putea ascunde diamantul pe care l-au găsit în meteorit, oamenii de știință au început să efectueze investigații suplimentare. Privind în microscop, ei au fost și mai surprinși, deoarece nu au găsit structurile hexagonale pe care erau obișnuiți să le vadă. Ei au văzut că, în loc de tipul obișnuit de structuri, au descoperit fragmente dintr-un material diferit – un derivat al carbonului numit „grafen”. Această componentă s-a împletit cu diamantul, rezultând diafite.

Cât de importantă a fost această descoperire? Oamenii de știință au menționat că acest material poate avea diferite aplicații potențiale (de exemplu, dispozitive electronice mici care sunt folosite pentru a naviga la viteze mari), fiind un compus foarte ușor, dar în același timp şi foarte rezistent. Ca urmare a acestei descoperiri, cercetătorii au reușit să înțeleagă cum sunt formate structurile respective, astfel încât să le poată realiza în laboratoarele lor. Cercetarea a fost publicată în revista „Proceedings of the National Academy of Sciences”.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): articolul ştiinţific „Shock-formed carbon materials with intergrown sp3– and sp2-bonded nanostructured units” / pnas.org

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock