Semnale încă necunoscute din spaţiul cosmic devin şi mai stranii – spune un studiu ştiinţific publicat în decembrie 2023


Detectarea unui semnal din spațiu a fost clasificată drept „prea ciudată” de oamenii de știință, care se întreabă care este sursa acestor „transmisii”: este ea cauzată de obiecte cerești colosale, precum magnetari, supernove sau găuri negre, sau de o civilizație extraterestră, care se află la cele mai înalte niveluri ale scalei Kardashev?

De când prima explozie radio rapidă (Fast Radio Burst – FRB) a fost descoperită în 2007, oamenii de știință s-au grăbit să înțeleagă aceste evenimente cosmice care emană din locuri extrem de îndepărtate. Unele dintre aceste semnale vin la intervale uimitor de regulate, în timp ce altele emit la fel de multă energie într-o fracțiune de secundă precum o face Soarele în câteva zile.

Un semnal FRB care i-a uimit pe astronomi la începutul anului 2023 a emis impulsuri la fiecare 20 de minute, începând cel puțin cu anul 1988. Și, deși oamenii de știință pot doar să ghicească ce se află în spatele lor, cea mai recentă explozie radio rapidă care tocmai a fost descoperită nu face decât să adâncească misterul și să evidențieze cât de mult mai avem de învățat despre acest fenomen ceresc.

După cum este detaliat într-un nou studiu publicat în „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society”, cercetătorii au detectat o explozie numită FRB 20220912A, care nu a fost văzută niciodată, utilizând Radiotelescopul Allen al Institutului SETI din California. Pe parcursul a două luni, echipa a detectat 35 de explozii dintr-o singură sursă. Spre deosebire de alte FRB-uri care s-au repetat de-a lungul timpului, echipa a observat că semnalul a scăzut la frecvența centrală a exploziilor.

În ciuda eforturilor lor, echipa nu a reușit să detecteze o sincronizare regulată între fiecare dintre explozii. Oricât de ciudat ar fi, descoperirile ar putea ajuta oamenii de știință să-și facă o idee mai bună despre unde să caute mai multe semnale ca acesta.

Oamenii de știință încă caută o sursă în spatele acestor FRB. O teorie populară este aceea că aceste semnale ar putea fi eliberate de rămășițele extrem de magnetizate ale unei stele prăbușite care ar putea emite aceste unde radio ca un fel de „far cosmic”.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): „Characterization of the Repeating FRB 20220912A with the Allen Telescope Array” / arxiv.org

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO