Există locuri în Univers în care materia devine atât de distorsionată încât magnetismul devine o forță de neimaginat. Cunoscuți sub numele de magnetari, nucleele compactate gravitațional ale acestor stele neutronice extrem de dinamice concentrează câmpurile magnetice la o putere de aproximativ 100 de trilioane de gauss.
Totuși, ar putea exista pe Pământ mici zone de magnetism au puteri care depășesc cu mult chiar și aceste monstruozități cosmice. O analiză a interacțiunilor particulelor la acceleratorul de particule Relativistic Heavy Ion Collider (RHIC) a găsit urme de câmpuri magnetice record rezultate prin ciocnirea nucleelor diverșilor ioni grei. Măsurând energia particulelor de quarc și gluon, fizicienii au obținut informații despre forțele care lucrează adânc în interiorul atomilor.
Quarcii sunt particule elementare care interacționează prin forța nucleară puternică și care constituie materia „grea” (numită și barionică). Gluonii sunt particule elementare care intermediază interacțiile tari dintre quarkuri.
În practică, câmpul electromagnetic al quarcilor și gluonilor expuși este prea scurt pentru a fi observat. O situație în care fizicienii au crezut că ar putea fi generat un câmp magnetic la îndemână a fost o coliziune între nuclee grele care nu sunt perfect centrate. Astfel, protonii din fasciculele masive ar putea fi trimiși într-un „vârtej” încărcat care ar avea ca rezultat un puternic magnetism – atât de puternic, încât ar putea oferi mai mulţi gauss decât o stea neutronică. „Acele sarcini pozitive care se mișcă rapid ar trebui să genereze un câmp magnetic foarte puternic, estimat a fi de 1018 gauss”, a spus unul din cercetători, Gang Wang. „Acesta este probabil cel mai puternic câmp magnetic din Universul nostru”.
Acest lucru ar face ca aceste „flash-uri” de magnetism să fie de 10.000 de ori mai puternice decât cel mai puternic magnetar și de 10 cvadrilioane de ori mai puternice decât cei 100 de gauss emişi de un frigider tipic. În schimb, dacă magnetarii și-ar putea produce vârtejele magnetice timp de zeci de mii de ani, aceste explozii de magnetism induse de protoni ar dura doar zece milionimi de miliardime de miliardime de secundă, făcând imposibilă orice imagine a câmpului în sine. Cu toate acestea, prezența câmpului magnetic ar putea fi simțită în continuare de quarcii încărcați eliberați de coliziune.
Sursa: studiul ştiinţific „Observation of the Electromagnetic Field Effect via Charge-Dependent Directed Flow in Heavy-Ion Collisions at the Relativistic Heavy Ion Collider” / journals.aps.org