Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

O bilă metalică gigantică, de circa 650 km diametru, se găseşte în interiorul Pământului – spune un studiu ştiinţific din Australia


Până acum, s-a crezut că Pământul este compus din patru straturi diferite: nucleul intern, nucleul extern, manta (internă şi externă) și crustă (scoarţă). Dar o descoperire științifică destul de recentă (din 2023) ar putea schimba modul în care vedem planeta noastră. Astfel, cercetătorii susțin că au găsit încă un strat în nucleul intern, care ia forma unei sfere metalice solide situate în centrul nucleului.

Un studiu publicat în revista „Nature Communications” în februarie 2023 dezvăluie că oamenii de știință au detectat un strat metalic solid, gros de circa 650 de km, situat în nucleul intern al Pământului. Cercetarea a fost realizată de o echipă de doi seismologi de la Universitatea Națională Australiană (ANU), care speculează că acest strat găsit în interiorul Pământului ar fi putut proveni dintr-un eveniment global semnificativ din trecut.

Astfel, cercetătorii, folosindu-se de staţiile seismice globale, au observat undele seismice produse de cutremure, lucru care le-a permis să cerceteze centrul Pământului și să deducă că nucleul intern conține un strat distinctiv din punct de vedere anizotrop. Aceste descoperiri îmbunătățesc cunoștințele actuale despre formarea și evoluția Pământului și sugerează că anizotropia ar putea fi o înregistrare fosilizată a unui eveniment global semnificativ din trecut.

Dr. Thanh-Son Phạm, de la Școala de Cercetare de Științe Pământului ANU, a declarat că în urmă cu aproximativ două decenii, a fost propusă o ipoteză despre prezența unei bile metalice interne în nucleul intern al Pământului. Potrivit dr. Phạm, acum s-au găsit dovezile care să susțină această ipoteză. Cercetătorii descriu acest proces ca fiind similar cu o minge de ping-pong care sare înainte și înapoi. „Acest nucleu interior este ca o capsulă a timpului a istoriei evolutive a Pământului – este o înregistrare fosilizată care servește drept poartă de acces către evenimentele din trecutul planetei noastre. Evenimente care s-au petrecut pe Pământ cu sute de milioane până la miliarde de ani în urmă”, a spus într-o declarație unul dintre cercetători, Hrvoje Tkalčić.

Potrivit cercetătorilor, formarea acestei bile metalice ar fi putut fi declanșată de un eveniment global major, cum ar fi o schimbare tectonică mare care a avut loc cu sute de milioane de ani în urmă, iar acest lucru a avut un rol în înflorirea vieții pe Pământ.

Sursa: studiul ştiinţific „Up-to-fivefold reverberating waves through the Earth’s center and distinctly anisotropic innermost inner core” / nature.com


Lasă un comentariu