Viaţa poate exista şi pe planete solitare, fără sori… Oare există viaţă şi extratereştri pe planeta alungată din sistemul nostru solar?


Planete solitare care umblă prin Univers fără a avea vreo stea în jurul căruia să se rotească ar putea suporta viaţa, susţin doi oameni de ştiinţă americani (Dorian S. Abbot, de la Departamentul de Ştiinţe Geologice, din cadrul Universităţii din Chicago şi E.R. Switzer, de la Institutul Kavli pentru Fizică Cosmologică). Căldura geotermală din interiorul acestor planete ar putea sprijini viaţa, fără să fie nevoie de un soare; sub stratul de gheaţă de pe suprafaţa sa se poate găsi un ocean cu apă.

Odată cu formarea sistemului planetar, unele planete pot intra în orbite hiperbolice şi pot fi ejectate din sistemul solar, ca rezultat al interacţiunilor gravitaţionale cu planetele-gigant gazoase. Aceste planete solitare, care umblă prin spaţiul interstelar, se mai numesc „planete tip lupi de stepă” (“Steppenwolf planets”), asemenea unor lupi singuratici ce umblă prin „stepele galactice”.

NASA spune că în galaxia noastră există miliarde de astfel de planete solitare, dar că, până în prezent, nu a fost detectată nicio planetă de genul acesta în apropierea sistemului nostru solar. Viitorul telescop gigant Magellan din Chile (de 24,5 metri diametru) ce va fi construit până în 2019 va putea detecta planetele solitare.

P.S. Ştirea aceasta îmi aduce aminte de o altă ştire prezentată în noiembrie 2011 (https://www.lovendal.ro/wp52/a-existat-si-cea-de-a-cincea-planeta-gigant-din-sistemul-nostru-solar-dar-ea-a-fost-expulzata-de-jupiter/) în care vobeam că în sistemul nostru solar ar fi existat o a cincea planetă-gigant, dar ea a fost expulzată de Jupiter şi, astfel, a devenit o planetă solitară. Dacă pe ea ar fi putut apărea viaţa şi s-ar fi menţinut până în prezent, fără a fi nevoie de prezenţa unui soare, aşa cum cred în prezent cercetătorii? Ce forme de viaţă s-ar fi dezvoltat acolo? Putem găsi oare extratereştri acolo?


Lasă un comentariu