Misterioasa rază a morţii, invenţia lui Tesla


raza-mortiiPrincipiile teleforţei, explicate în ziar

La 22 septembrie   1940, ziarul „The New Times“ publica un articol în care pentru prima dată Nikola Tesla dezvăluia publicului larg preocupările şi realizările sale în domeniul „Razei Morţii“. Textul sublinia importanţa capitală a descoperirilor efectuate deja. Titlul articolului era „Raza morţii pentru avioane“.

„Nikola Tesla, unul din adevăraţii mari inventatori, care şi-a celebrat pe 10 iulie cea de-a 84 aniversare, afirmă că acum este gata să divulge guvernului american secretul teleforţei despre care spunea că va putea să topească un avion aflat în zbor la 400 km. Astfel, va fi construit un „zid chinezesc al apărării“, invizibil, care va înconjura ţara şi va fi îndreptat împotriva oricărui duşman care va ataca America pe calea aerului, indiferent de mărimea acestuia“.

„Teleforţa este bazată pe un principiu complet nou al fizicii despre care nimeni încă nu a visat măcar, fiind diferit de principiile care au fost înglobate până acum în invenţiile relative la transmiterea energiei electrice de la distanţă, pentru care Tesla deja a primit un număr de patente. Acest nou tip de forţă va opera printr-o rază de dimensiunea incredibilă a sutei de milionimi de cm pătrat şi va putea fi generată de o uzină specială care nu va costa mai mult de 2.000.000 dolari şi ar putea fi construită numai în trei luni. O duzină de astfel de uzine amplasate în puncte strategice pe coastă va putea să apere America de orice atac aerian. Raza ar topi orice motor pe benzină sau motorină şi va putea să facă să explodeze în aer bombele sau explozibilii aflaţi în avioanele inamice. Nu va fi posibilă nicio apărare împotriva acestei arme, deoarece raza va putea pătrunde atât prin lemn cât şi prin metal“.

Nevoia de vacuum avansat, consideră Tesla, implică patru invenţii noi, dintre care două au fost deja testate. Una din acestea este o metodă şi un aparat care elimină nevoia unui vacuum avansat. A doua este un proces pentru producerea unei forţe electrice uriaşe. A treia este o metodă de amplificarea acestei forţe, iar a patra este o metodă de producere a unei forţe de respingere uriaşă. Acesta va fi proiectorul sau arma sistemului. Tensiunea necesară propulsării razei către obiectiv va stinge 80 milioane de volţi (8 Mv.). Cu această tensiune uriaşă particolele electrice microscopice de materie vor fi proprulsate cu o astfel de viteză în misiunea de apărare distructivă. Tesla a lucrat la sistemul de apărare mulţi ani, în care răstimp a efectuat o serie de îmbunătăţiri succesive.

raza-mortii-2Autorul articolului pe care îl prezentăm spune că în mod normal condiţiile lui Tesla sunt inacceptabile. Dar în acel an, guvernul era gata să suplimenteze bugetul apărării cu miliarde de dolari, naţiunea fiind pe punctul de a intra într-un război de mare avengură. De aceea, având în vedere şi reputaţia lui Tesla ca inventator care era întotdeauna cu mulţi ani înaintea timpului său, întrebarea care se ridica în acel moment cu privire la finanţarea lucrărilor privitoare la realizarea unei fabrici a teleforţei ar trebui să capete un răspuns afirmativ.

Un astfel de instrument „inestimabil”

„În definitiv, 2 milioane de dolari ar fi o sumă foarte mică comparată cu ceea ce este în joc. Dacă Tesla îşi realizează ceea ce a promis, rezultatele obţinute ar fi ameţitoare. Nu numai s-ar salva miliardele care în prezent sunt destinate apărării antiaeriene, dar făcând ţara impenetrabilă la orice atac aerian, ar fi salvate alte miliarde care ar fi cheltuite pentru avioane destinate apărării teritoriului şi care ar avea pierderi teribile, aşa cum demonstrează recentele evenimente din Anglia. Să luăm de exemplu cazul Canalului Panama. Indiferent de sistemul defensiv al canalului, un comando sinucigaş, format din avioane care plonjează asupra punctelor cheie ale canalului, ar putea provoca pierderi atât de mari, încât ar face canalul inutilizabil pentru o foarte lungă perioadă de timp, iar forţele armate navale ar avea probleme insurmontabile. Considerând problema prin teoria matematică a jocurilor chiar dacă şansa lui Tesla de avea succes în acţiunea sa ar fi de numai o sutime de miime şi în acest caz ar merita să i se acorde lui Tesla 2 milioane de dolari pentru că beneficiul posibil a se realiza valorează cu mult mai mult“.

Nikola Tesla
Nikola Tesla

În opinia autorului articolului, oricine l-a cunoscut pe Tesla afirmă că merită să i se acorde acestuia fondurile necesare, fără discuţie. Suma este nesemnificativă în raport cu ceea ce este în joc. Jurnalistul de la „New York Times“, al cărui nume nu poate fi idenficat din articolul respectiv, articolul nefiind nici semnat, pare să aibă un mare respect şi să-l admire pe Tesla, afirmând că savantul şi-a menţinut întreaga vigoare intelectuală la această vârstă avansată de 84 de ani şi cere ca autorităţile să asigure fondurile necesare pentru a face ţara inexpugnabilă în faţa oricărui atac din aer prin metoda implicată de folosirea Razei Morţii.

Este interesant de menţionat, de asemenea, că Tesla şi-a promovat invenţia ca o armă defensivă, nu ca una ofensivă de distrugere în masă. Odată cu economisirea a miliarde de dolari din fondurile apărării prin realizarea şi utilizarea Razei Morţii a lui Tesla, nu se poate să nu ne gândim la ceea ce s-ar fi întâmplat dacă apărătorii de la Pearl Harbour, peste un an de zile ar fi avut la dispoziţie arma propusă de Tesla. Autorităţile ar fi trebuit să ţină seama de articolul respectiv şi să fi finanţat lucrările de realizare a teleforţei. Tesla se angaja ca în trei luni să fi realizat arma cu condiţia să aibă la dispoziţie sumele necesare. Astfel armata americană ar fi putut utiliza în al doilea război mondial o armă cu care ar fi putut desuraja inamicul, fie el japonez, fie el german. Dar ar mai fi intrat atunci SUA în război?

Chiar dacă Tesla nu şi-ar fi realizat niciodată sistemul său militar, este posibil ca alţii să fi furat ideile savantului şi să fi realizat practic arma ofensivă ale cărei puteri nu le cunoaştem cu precizie, ci numai le bănuim. Tesla şi-a conceput teleforţa ca un mijloc de distrugere a avioanelor şi este posibil să avem deja demonstraţia că această armă există deja mult mai puternică decât concepţia originală a autorului. Marele inventator îşi imagina că în viitor arma de bază în războaie va fi teleforţa. El a descris încă din 1922 un astfel de război care ar fi fost un război distrugător cu mari pagube atât pentru învinşi, dar şi pentru învingători!?

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO